Ilidza

Načelnik Nermin Muzur prezentirao 100 dana svog mandata

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, u povodu 100 dana svog mandata održao je press-konferenciju na kojoj je prezentirao svoj rad u proteklom i narednom periodu.

Istakao je da je zvanično preuzeo mandat općinskog načelnika 23.12.2020.godine te da je u proteklom periodu mnogo aktivnosti realizovano ali i planirano za realizaciju u narednom periodu.

„U predizbornoj kampanji prezentirali smo Plan za Ilidžu 2020.-2024. godina po kojem radimo i postupamo. Možemo reći da smo već u prvoj godini mandata, oko 90 posto obećanog i započeli i planirali Budžetom Općine Ilidža za 2021. godinu“, kazao je načelnik Muzur.

Prilikom preuzimanja mandata, načelnik Muzur je zatekao brojne nelogičnosti i probleme prethodne administracije i to: tekući deficit u iznosu od  6.128.543 KM kao rezultat lošeg upravljanja javnim finansijama, problemima sa građevinskim i urbanističkim dozvolama, Općina bez važeće Strategije razvoja, općinska imovine nije evidentirana u poslovnim knjigama, budžet nije izvršavan u skladu sa odredbama Zakona o Budžetima u FBiH i Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH što je dovelo do nenamjenskog korištenja budžetskih sredstava, nenaplaćena potraživanja u iznosu od 4.8 miliona, nije implementiran Zakon o finansijskom upravljanju i kontroli, nije izvršena revizija poslovanja za 2019. godinu, uposlenici Općine nisu ocijenjeni četiri  godine, nije formirana Interna revizija Općine Ilidža, a digitalizacija javne uprave na vrlo lošem nivou i sl..

U periodu od preuzimanja mandata poduzeto je niz mjera sa ciljem poboljšanja transparentnosti rada, usklađenosti poslovanja sa zakonskim odredbama i uspostavom efikasnije javne uprave: poništeni su konkursi za radna mjesta jer je prilikom nadzora inspekcije utvrđeno kako  33 uposlenika Općine nezakonito je unaprijeđeno sa mjesta namještenika na mjesta državnih službenika, obračun plate usklađen je sa Zakonom, poduzete aktivnosti usmjerene na prevenciji i borbu protiv korupcije te povećanje transparentnosti u radu Općine Ilidža u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, izrađeni Standardi integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnih poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova, uspostavljen viber broj za inspekciju, započete aktivnosti na izradi Integrirane strategije razvoja, pokrenute procedure implementacije FUK-a, tansparentna dodjela budžetskih sredstava, itd.

Istakao je da je Budžet Općine Ilidža za 2021.godinu razvojni sa naglašenom socijalnom komponentom. Predviđeni su programi socijalne podrške, podrške boračkoj populaciji, programi aktivne politike zapošljavanja i razvoja privrede i turizma, podrške subjektima i institucijama od interesa za razvoj lokalne zajednice, podrška razvoju kulture, sporta, obrazovanja, program prostornog planiranja i uređenja građevinskog zemljišta, unapređenje lokalnih cesta, uređenje javnih površina i zaštite okoliša i dr.

Predviđena je podrška privredi, mladima uz subvencioniranje plaćenog poreza za prvo stambeno zbrinjavanje, i mnogi drugi projekti sa ciljem poboljšanja uslova života građana i građanki Općine Ilidža.

Takođe, uspostavljena je saradnja sa višim nivoima vlasti sa ciljem zajedničkog djelovanja za unapređenje općine Ilidža, započet dijalog sa privrednicima, uspostavljena autobuska linija Hrasnica – Vijećnica, upućena inicijativa višim nivoima vlasti, da Stojćevac bude dodijeljen Općini Ilidža na raspolaganja i korištenje, i dr.

Aktivnosti koje su poduzete povodom migrantske krize od saradnje sa svim nivoima vlasti, IOM-om, policijom, Službom za strance, Ministarstvo sigurnosti BiH, za rezultat dalo je smanjenje broja migranata u migrantskom kampu Blažuj.

„Posebno smo ponosni što se broj migranata u migrantskom kampu Blažuj od decembra do aprila mjeseca smanjio sa 3400 na 1700“, istakao je načelnik Muzur.

Plan djelovanja protiv korone podrazumijevao je prilagođavanje rada (otvoren eksterni Info Desk) i vršena je kontinuirana dezinfekcija javnih objekata i javnih površina, haustora, igrališta itd.

Donesene su mnoge olakšice za privrednike i to umanjenje zakupnina i javnih površina, reprogram dugovanja te će se građanima putem javnog poziva besplatno dodijeliti općinsko zemljište koje je obrađeno za sjetvu.

U narednom periodu slijedi velika akcija čišćenja Općine Ilidža, te će JP Ilidža zaposliti 20 sezonskih radnika koji će kontinuirano na terenu održavati i čistiti ulice i parkove.

Kapitalni projekti koji su započeti su radovi na Sarajevskoj zaobilaznici, rekonstrukcija vrtića Lužani“, rekonstrukcija isključne trake sa ceste Zapadni prilaz gradu u naselju Osijek, regionalni put R952 Butila – Osik – Plandište, dionica: Stara pruga – Osijek, kružni tok na spoju ulica M17-Ibrahima Ljubovića-Bosanskih gazija, ratni put prema Igmanu, ulica Hrasnička cesta od spoja sa ulicom Butmirska cesta do spoja sa M17, postavljanje i obnova vertikalne saobraćajne signalizacije u nadležnosti Direkcije za puteve na području općine Ilidža, ulica Stojčevac I dr.

Posebno je istakao izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, koji je godinama planirana, ali nikada nisu poduzeti konkretni koraci za realizaciju ovog projekta. U planu je da u ovoj godini budu riješene administrativne procedure te nakon toga da krene i prva faza realizacije.

Među konkretnim projektima, naveo je izgradnju osnovne škole na Stupu i  žičaru Hrasnica-Igman, te je najavio upošljavanje 45 do 50 volontera kojima će se dati šansa da svoje prvo radno iskustvo steknu u Općini.

Na kraju, načelnik Nermin Muzur istakao je i predizborno obećanje ”Ilidža, dom dobrih ljudi”  dodavši da Ilidža može  i zaslužuje bolje.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com