Bosna i Hercegovina

Pucanj topa sa Žute tabije u Sarajevu označio početak ramazana: Prilika za duhovnu katarzu

Sa današnjim zalaskom sunca nastupio je ramazan, a tim povodom klanjat će se prva teravija. Ovo je drugi ramazan u uslovima pandemije koronavirusa, zbog čega je preporučeno da se vjerski obredi i aktivnosti izvršavaju u skladu s epidemiološkim mjerama.

Početak ramazana u Sarajevu i drugim gradovima je označen pucnjem iz topa.

Ramazanski post će početi sutra, a prvi dan Bajrama je 13. maja. Uoči ovog svetog mjeseca za muslimane reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je, između ostalog, poručio da bi volio da sve nas ramazan “više uljudi”.

Ovo je mjesec kada je počela objava svete knjige islama Kur’ana. Jednomjesečni post podrazumijeva odricanje od hrane, pića, spolnih i drugih fizičkih zadovoljstava te neprimjerenog govora. Obavezan je za punoljetne osobe.

Za muslimane je ramazan prilika za duhovnu katarzu čovjeka.

U toku dana post počinje sehurom, tokom kojeg se konzumira manja količina hrane i pića, te okončava iftarom kao obilnijim obrokom. Sehur i iftar su određeni vaktijom kao kalendarom molitvi tokom posta.

Tradicionalno se iftari u krugu porodice te se tom prilikom najčešće konzumira hrana iz domaće kuhinje. Po okončanju iftara, u večernjim satima slijedi teravija – ramazanska molitva.

Po završetku ramazana slijedi Bajram kao jedan od najznačajnijih blagdana kod muslimana.

U Islamskoj zajednici su ranije obrazložili kako će se izvršavati obredi i molitve tokom pandemije.

Tim povodom su donijeli posebne instrukcije.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com