Bosna i Hercegovina

Stotine građana Sarajeva poručilo vlastima: Nesposobni ste, odlazite!

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Željezničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo jer vlasti nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.

Protest je počeo okupljanjem na platou ispred Željezničke stanice odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnom protestu pozvali su državnu vlast da podnese ostavke jer nisu bili u stanju nabaviti vakcine za građane čime su direktno ugrozili živote onih iz čijih džepova primaju visoke plate.

Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima odnosno zgradi Federalne vlade gdje su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali “Izlazite napolje“, “Odlazite paraziti“, “Igrajte se države“, “Fadile lopove“…

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim dijelovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da bh. političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi već su bitni samo sami sebi dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahtjeve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Vijeća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.) i da je vrijeme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori su najavili i nove proteste ako se zahtjevi ne ispune.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button