Bosna i Hercegovina

Protestna šetnja u Sarajevu zbog vikend-lockdowna

Članovi četiri udruženja u Kantonu Sarajevo, među kojima su ugostitelji, muzičari, hotelijeri i zanatlije, su održali protestnu šetnju zbog najavljenog lockdowna za vikend.

Adil Šurković je govorio u ime ugostitelja, ponovivši zahtjeve demonstranata. Nakon toga su krenuli u šetnju od spomen-obilježja Vječna vatra do Vlade KS, koju krive za loše rukovođenje epidemiološkom situacijom i čije ostavke traže ukoliko im ne ispune zahtjeve ili se stanje ne popravi nakon vikenda.

Okupljanje ispred Vječne vatre u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Okupljanje ispred Vječne vatre u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kazali su da će proteste održavati svaki dan dok im ne budu ispunjeni zahtjevi, a to je uvođenje potpunog lockdowna i vanrednog stanja u BiH, koje bi im omogućilo naknadu štete koju im donosi pandemija koronavirusa i mjere koje se donose u Bosni i Hercegovini.

“Oni su nama dali samo dva dana lockdowna, kakve to veze ima s borbom protiv zaraze, i zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi širiti virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade”, rekao je Šurković.

Smatra da bi potpuni lockdown doprinio smirivanju situacije u bolnicama, što bi svima omogućilo jednostavniji rad.

U prethodnim danima su istaknuli kako oni već godinu, zbog mjera i zaraze, rade sa 30 posto kapaciteta, što im nije dovoljno da bi održali poslovanje. Najavili su i da će otpuštati radnike ukoliko se ne nađe način za pomoć.

“Mi ugostitelji više ne možemo dalje, naša egzistencija je potpuno ugrožena”, zaključio je on.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button