Svijet

Magazinović: Razlike između ljevice i desnice u obnašanju vlasti su sve manje

Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović, govorio je na otvaranju međunarodne konferencije “Regionalna agenda 2020-2030” koja se održava u Beogradu.

Konferenciji prisustvuju brojni poslanici, ministari, zvaničnici i aktivisti iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i sa Kosova, te ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija.

“Politika globalno, ali posebno u regiji se mijenja. Naglašeno je prisutan populizam i manjak konkretnog rada. Razlike između ljevice i desnice u obnašanju vlasti su sve manje. Vrijeme koje dolazi traži drugačiji pristup i viši stepen saradnje. Iako sve države u fokus svoje vanjske politike stavljaju regionalnu saradnju, ona je često vrlo neiskrena, površna i u funkciji dnevne politike. Novo vrijeme traži nove politike”, istaknuo je Magazinović.

On je naglasio da razlike u nekim političkim stavovima u regiji postoje, ali i upitao kako to da većina pitanja oko kojih se slažemo nisu u fokusu regionalne saradnje. Magazinović tvrdi da političke elite u zemljama pojedinačno, ali i u smislu regionalne politike, manipulišu razlikama iz razloga kratkoročnog ličnog političkog profita.

“Zagađen vazduh, siromaštvo, odlazak mladih iz zemalja regiona, pandemija, nedostatak demokratije, loš obrazovni sistem i slabe institucije problemi su koji ne poznaju granice i rješenja za njih ne mogu biti parcijalna, već isključivo regionalna. Krajnje je vrijeme da države regiona shvate da su saveznici u velikom poslu koji im predstoji, a ne protivnici koji jedni drugima postavljaju prepreke i sapliću jedni druge”, istaknuto je na konferenciji čiji je organizator Akademija za razvoj demokratije.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button