Bosna i Hercegovina

Novalić: Već imamo vanrednu situaciju; Kacila: Pacijenti leže po hodnicima

Nakon sastanka u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina javnosti su se obratili premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjednik Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Kacila i pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez.

Kako je rekao Novalić, današnji sastanak je jako ličio na onaj sa sjednice Vlade FBiH od 16. marta 2020. kad je obilježen aktivan odnos svih vlada u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Već se može prosuditi da opet imamo vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih i radi se o sljedećem valu koji se događa i u svim drugim državama sa virusom koji je mutirao. Danas smo raspravljali šta dalje i u tom smislu smo obrađivali dvije grupe problema – epidemiološke mjere, a drugo je vakcina“, istakao je Novalić.

Nakon Novalića javnosti se obratio Kacila koji je naglasio da je alarmantno stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje svako vidi da je porast novozaraženih svakodnevno sve veći i veći.

Treba da znate o tome šta ćemo dalje s obzirom na vapaje iz KCUS-a i Opće bolnice, da su kapaciteti puni, da pacijenti leže po hodnicima i da se očekuje rast pacijenata hospitalizovanih. Gdje ćemo ih primati, jer entuzijazam kolega u bolnicama je iscrpljiv. Jako puno kolega je zaraženo i mora postojati konkretnija reakcija vlasti kad se govori o mjerama koje trebaju da suzbiju ovo što se dešava. Neke zemlje na svijetu sa manjim brojem oboljelih imaju mjere koje su mnogo drastičnije nego što smo mi imali. Neophodno je reagirati, jer ne znam gdje će pacijenti koji imaju težu kliničku sliku biti smješteni. Svaki dan nas bombarduju sa novim sojevima koji su opasniji za ljude. Zato vas lijepo molim da upozorenja prema građanima budu drastičnija”, naglasio je Kacila.

Govoreći o nabavci vakcina, Kacila je rekao da i pored napora koji su uložili iz Federalnog ministarstva zdravstva, slika je jako konfuzna stiče se dojam da se ne zna ko je odgovoran, ko pregovara.

Jedini subjekt koji je trebao da uradi posao, to nije. Ne treba da čekamo nekog ko neće, ne može ili je nesposoban, nego smatram da se treba formirati tijelo koje treba da reaguje odmah i da ima rezultat što je prije moguće, jer bojim se da onda nećemo imati vakcinu ni idućih mjeseci ako se to ne uradi“, potcrtao je.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button