Bosna i Hercegovina

Inspektorima pune ruke posla: Koje mjere se najviše krše u Sarajevu

Kantonalni inspektori u Sarajevu uz sve raspoložive kapacitete kontroliraju poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi od prošle sedmice. Čak je inspektorima iz ostalih oblasti dato ovlaštenje da obavljaju poslove sanitarnih inspektora.

Rečeno nam je to u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.”Provodeći zaključak Vlade KS od 22. februara 2021. godine inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su, uz dodatni broj inspekcijskih timova i inspektora na terenu, od donošenja zaključka do danas, na području KS izvršili 272 inspekcijske kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa”, kažu u KUIP-u.

Inspekcijski timovi, raspoređeni na području svih devet općina, provodili su nadzor kod subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere kriznih štabova. Posebno se to odnosi na mjesta okupljanja većeg broja posjetilaca, odnosno ugostiteljske objekte, nargila barove, trgovačke centre i trgovine, javni gradski prijevoz te u navednom periodu održane sportske manifestacije.

Sjedišta nisu prazna

“Za utvrđene nedostatke sanitarni inspektori izdali su 78 rješenja s korektivnim mjerama te 21 prekršajni nalog u ukupnom novčanom iznosu od 36.200 KM. Najčešće utvrđeni nedostaci su se odnosili na prekobrojnost gostiju, konzumiranje nargile unutar objekta, kao i nedržanje propisane distance u ugostiteljskim objektima. U javnom gradskom prijevozu i dalje je evidentan problem prekobrojnosti putnika i nepoštivanje obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta, kao i nepostojanje fizičke barijere između vozača i putnika u minibusima GRAS-a, zbog čega su izdata rješenja o otklanjanju nedostataka”, navode iz KUIP-a.

Nastavljeni su i kontinuirani inspekcijski nadzori na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, posebno krajem februara tokom održavanja skijaškog takmičenja, kada su nadzorima osim skijališta obuhvaćeni i ugostiteljski objekti u kojima nisu utvrđeni nedostaci.

Podrška policije

“Tokom proteklog vikenda, osim sanitarnog nadzora, u kombinovanim inspekcijskim nadzorima izvršeno je i 40 inspekcijskih nadzora iz oblasti tržišno-turističke i inspekcije rada, a uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a. Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 12 prekršajnih naloga u iznosu od 17.200 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa te rada na crno u jednom slučaju (zatečen maloljetnik na radu), kao i jedno rješenje o zabrani rada objekta usljed neposjedovanja odobrenja za rad”, kažu u sarajevskoj inspekciji.

Ponavljaju poziv svim privrednim subjektima i građanima u KS da usljed aktuelne epidemiološke situacije u KS strogo poštuju propisane mjere, jer je to za sada jedini načni da se uspori širenje virusa.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button