Bosna i Hercegovina

Probosanske stranke poslale pismo ambasadama u BiH, traže hitan sastanak zbog Srebrenice

Osam stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine je poslalo zahtjev ambasadama u našoj državi za zakazivanje hitnog sastanka, a u vezi sa situacijom u Srebrenici.

Stranke koje su potpisale zahtjev su Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Stranka za BiH, Pokret demokratske akcije, Narod i pravda, Naša stranka i Socijaldemokratska partija BiH.

Oni od stranih ambasada u BiH traže hitan sastanak za 25. februar u 11 sati, a “u vezi sa novonastalom situacijom prouzrokovanom opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici”.

Zahtjev za sastanak koji je poslat ambasadama u BiH
Zahtjev za sastanak koji je poslat ambasadama u BiH

“Političke stranke koje su podržale inicijativu ‘Moja adresa: Srebrenica’ i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovog prava na povratak, te da se odlučno suprotstave svakom vidu diskriminacije i segregacije”, navodi se u zahtjevu.

Zahtjev za sastanak koji je poslat ambasadama u BiH
Zahtjev za sastanak koji je poslat ambasadama u BiH

Lider NiP-a Elmedin Konaković je ranije na društvenim mrežama najavio da će u ovom narednom periodu alarmirati međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje problema u Srebrenici.

Navedene stranke su na zajedničkom sastanku, koji je održan u Srebrenici uoči izbora, istaknuli važnost nastavka “nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice”, a što je direktno narušeno ograničavanjem biračkog prava srebreničkoj dijaspori.

Pismo je poslato ambasadorima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske, te šefu Delegacije EU Johannu Sattleru i Misiji OSCE-a u BiH, odnosno Kathleen Kavalec.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button