Bosna i Hercegovina

Pravda za Davida / Davor Dragičević poziva građane BiH da potpišu peticiju

Udruženja građana „Put Pravde“ Banja Luka, kojeg su osnovali aktivisti ljudskih prava „Pravda za Davida“ i humanitarna organizacija „Pravda za Davida i svu decu Bosne i Hercegovine”, Beč, Austrija, koju su osnovali roditelju ubijenog Davida Dragičevića pokrenuli su peticiju za preuzimanje slučaja „Dragičević“ od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i premještanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju peticije podsjeća se da je beživotno tijelo Davida Dragičevićapronađeno 24. marta 2018. godine.

Dva dana kasnije, iz policije RS su na pres konferenciji rekli da se David potukao, opljačkao kuću, a onda sam upao u rijeku Crkvenu i da je smrt zadesna. Okupljenim novinarima na press konferenciji obratili su se: Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS; Željko Karan, patolog, tadašnji direktor Zavoda za sudsku medicinu RS i Željko Spasojević, tadašnji načelnik Policijske uprave Banja Luka.

Nelogičnosti koja su se iznosila na sramnoj press konferenciji je izazvalo burnu reakciju javnosti, te je pres konferencija organizovana u namjeri da se prikrije istina o stradanju Davida Dragičevića. Roditelji, prijatelji ubijenog mladića i građani započeli su svakodnevna okupljanja sa ciljem saznavanja potpune istina o stradanju Davida Dragičevića”, navodi se, između ostalog, u peticiji.

Ovu peticiju možete pogledati, i ukoliko želite, potpisati, na OVOM linku.

Kako se dalje dodaje u peticiji, roditelji su od početka tvrdili da je u pitanju organizovana otmica i ubistvo, te da su u ubistvo umješani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a sve njihove tvrdnje, kako se navodi, su potkrepljene i dokazima.

“Inspektori i doktori koji su radili uviđaj i obdukciju,uklanjali su dokaze, u cilju prikrivanja načina na koji je mladić stradao, konkretno, bacili su donji veš koji je ključni dokaz i na osnovu kojeg se jasno moglo ustanoviti na koji način je David ubijen. Isto tako, u obdukcionim nalazu su se navodile netačne informacije o vremenu stradanja”, dodaje se.

Na dan 4. jula 2018. godine, na 100. dan protesta, Okružno javno Tužilaštvo je okvalifikovalo slučaj kao ubistvo što je i jedino što je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u ovom slučaju uradilo. Tadašnji glavni okružni tužilac Želimir Lepir je i sam izjavio da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tražio od istog da donese naredbu o ne sprovođenju istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića”, objašnjava se u peticiji.

Kako dalje navode u peticiji, postupajući tužilac Dalibor Vrećo, protiv kojeg je pokrenut niz disciplinskih postupaka i koji se još od ranije dovodi u vezu sa raznim kriminalnim radnjama, kao i zlouptrebom radnog položaja, obustavio je istragu protiv inspektora Siniše Kojdića.

"Dalibor Vrećo nije podigao optužnicu protiv inspektora koji je naredio bacanje Davidovog donjeg veša, te je uprkos svim dokazima i činjenicama koje stavljaju inspektora direktno u vezu sa zataškavanjem slučaja ubistva donio naredbu o ne sprovođenju istrage protiv istoga. Još uvijek se postavlja pitanje otkud to da postupajući tužilac donosi odluke za oba predmeta koji su u sukobu interesa", navodi se.

Kako objašnjavaju dalje, skoro tri godine istraga ubistva Davida Dragičevića je formalno u toku, međutim nikakvog konkretnog rezultata nema. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget smatra da je odavno jasno da se istraga vodi samo da bi se stvorio privid da tužioci nešto rade, a ne sa namjerom istrage svirepog ubistva Davida Dragičevića.

Na osnovu već navedenih okolnosti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je 15. marta 2019. godine podnesena apelacija od strane Davora Dragičevića, zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom, zbog ne sprovođenja adekvatne istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Smatramo da postoje jaki argumenti za premještanje predmeta Dragičević iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te na ovaj način apelujemo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine to i učini. Niko u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka neće sprovoditi adekvatnu istragu o ubistvu Davida Dragičevića, jer se tužioci i čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske međusobno štite i samim tim nikada neće uhapsiti počinioce, kao ni saučesnike. S obzirom da je došlo do pomaka u istrazi u slučaju “Memić” molimo vas da potpišete peticiju za preuzimanje slučaja “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i premještanje na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u objašnjenju peticije.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button