Bosna i Hercegovina

Vlada KS preko veledrogerija planira nabaviti AstraZeneca i Sputnik V vakcine

U posljednje vrijeme vlast u Kantonu Sarajevu sve češće govori o mogućoj nabavci vakcine, međutim čini se da će to teško ići. Premijer KS Edin Forto kaže da postoje samo dva načina - ili da oni nabave vakcine uz pomoć veledrogerija ili da se država probudi.

On navodi da je izrazito teško upasti u lanac nabavke vakcina zbog toga što mnogi proizvođači poput Pfizera pregovaraju samo s državama, ali i zbog toga što nije jednostavno nabaviti manje količine koje su potrebne Kantonu Sarajevo.

“Nama treba 100.000 i možda još 100.000 doza da bismo krenuli u masovnu vakcinaciju. Da smo trebali milion i po, mi bismo već dogovorili vakcine”, rekao je.

Kanton i dalje intenzivno radi na nabavci vakcina, a to planiraju realizovati uz pomoć veledrogerija koje imaju mogućnost nabavke vakcina.

“Kanton Sarajevo može nabaviti vakcine preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik vakcine, ali nemamo još potvrđenu narudžbu”, rekao je Forto.

Objasnio je i da je procedura prekomplikovana za nabavku vakcina ukoliko bi to kanton pokušao uraditi po osnovu međunarodnog sporazuma, jer taj sporazum mora proći državni i federalni parlament, a ta procedura je poprilično spora. No, po osnovu istog tog sporazuma kaže da bi država mnogo brže uspjela nabaviti vakcine.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button