Bosna i Hercegovina

Jelka Milićević najavila novo zaduživanje FBiH za 1,9 milijardi dolara, sitnica

Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević izjavila je da će se ovaj entitet zadužiti za 1,9 milijardi dolara da bi održao rast BDP-a. Ukazala je na to da je usvojena i Strategija upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Federalne vlade u Sarajevu Milićević je navela da su simulacije pokazale da će FBiH u tom periodu s vanjskim izvorima zaduživanja od 1,9 milijardi dolara uspjeti održati rast BDP-a od 2,5 do 3,5 posto te da će dug sa sadašnjih 26,4 posto BDP-a porasti na 31,1 ili 31,5 posto BDP-a.

Dodala je da je osnovni temelj za izradu strategije bio postojeći portfelj duga FBiH, program javnih investicija od 2021. do 2023., dokument okvirnog budžeta FBiH od 2021. do 2023. te strategija razvoja FBiH za period od sedam godina.

“Ciljevi strategije upravljanja dugom su osiguranje sredstava za finansiranje potreba vlade uz prihvatljive troškove i rizike, kao i razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira”, istakla je Milićević.

Pojasnila je da portfelj duga koji je ostvaren s 31. decembrom 2020. iznosi 5,8 milijardi KM, od čega vanjski dug čini 85,4 posto, a unutrašnji 14,5 posto.

Milićević je precizirala da portfelj duga ima relativno nisku ponderiranu prosječnu kamatnu stopu od 1,5 posto, koja za unutrašnji iznosi 1,7 posto, a za vanjski 1,4 posto.

“Rizik refinansiraja je značajan i trenutno je za unutrašnji dug 3,3 godine, dok je za vanjski 6,2 godine. Približno 40 posto vanjskog duga je osjetljivo na oscilacije deviznog kursa”, kazala je Milićević.

Potcrtala je da se rizici koje strategija predviđa kreću od srednjih do visokih.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com