Svijet

Ambasador BiH u Japanu se sastao s japanskim ministrom vanjskih poslova

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se 18. februara 2021. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Japana sa državnim ministrom vanjskih poslova Uto Takašijem i ambasadorom Japana za Zapadni Balkan Kunihiko Kavazuom.

Tom prilikom, ministar Takaši i ambasador Berjan razmijenili su kopije pisama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i premijera Japana Jošihide Suge, kao i kopije pisama ministara vanjskih poslova BiH i Japana u čast obilјežavanja 25. godišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Ministar Takaši je iskazao zadovolјstvo saradnjom dvije zemlјe i naglasio važnost dalјeg angažovanja obje strane na osnaživanju međusobnih odnosa. Podsjetio je na podršku Japana kroz realizaciju brojnih projekata u BiH, aktivan angažman u rekonstrukciji zemlјe, posebno u obnovi školskih i zdravstvenih ustanova, ali i implementaciji brojnih drugih projekata prethodnih godina koji su imali za cilј pobolјšati uslove života i rada u BiH.

(Foto: MVP BiH)
(Foto: MVP BiH)

Ambasador Berjan je istakao odlične bilateralne i prijatelјske odnose, te naglasio posvećenost Bosne i Hercegovine dalјem unapređivanju tih odnosa. Zahvalio je sagovornicima za nesebičnu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, te istakao da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH. Ambasador je posebno apostrofirao značaj “Inicijative za Zapadni Balkan” koju je pokrenuo bivši premijer Japana Šinzo Abe početkom 2018. godine, označivši inicijativu kao veliku šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i situacija u svijetu izazvana pandemijom COVID-19, sa posebnim fokusom na situaciju u BiH i Japanu. Ambasador Berjan je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vladi Japana na vrijednoj donaciji određenih količina lijeka Avigan sredinom prošle godine, a ministar Takaši je obećao da će se podrška Japana za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv COVID-19 nastaviti i u narednom periodu.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com