Bosna i Hercegovina

Salkić: Pozivam Milorada Dodika i SNSD da prekinu sistemsku diskriminaciju

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić rekao je danas da su Bošnjaci zagledani u Sarajevo jer očekuju pomoć u otklanjanju sistemske diskriminacije koju provodi vlast iz Banja Luke i da to nije tako Bošnjaci bi bili više vezani za Banja Luku.

Salkić je ovo kazao reagujući na današnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvog čovjek SNSD-a Milorada Dodika u kojoj je ocijenio “da su Bošnjaci previše svezani za Sarajevo koje vodi računa samo o sebi”, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

“Nad Bošnjacima se danas u bh. entitetu RS provodi sistemska diskriminacija koja za posljedicu ima ekonomski progon onih koju su se vratili svojim kućama nakon progona 1992. godine. Diskriminacija kao mirnodopska metoda za ostvarenje ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom prostoru mora biti zaustavljena i sankcionisana prije svega od OHR-a, međunarodne zajednice i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci su danas bez stvarnih statusnih prava u ovom entitetu, čemu je dokaz pravoslaviziran obrazovni proces, etnički čista administracija na svim nivoima, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca što dodatno vrijeđa žrtve”, rekao je Salkić.

Navodi da nema potpune slobode i sigurnosti u sistemu i okruženju u kojem se ratni zločinci slave kao heroji, a njihovi zločini kao veliki ratni uspjesi.

“Bošnjacima nije dovoljna samo sigurnost da bi ostali na svojim ognjištima, već i statusna prava. Danas u ovom entitetu, ako ste Bošnjak, ne možete se zaposliti u Vladi entiteta, ministarstvima, lokalnim zajednicama, zdravstvu, javnim preduzećima, entitetskim agencijama i slično. Pozivam Milorada Dodika da kao predsjednik SNSD-a, koji je vodeća stranka u entitetu RS, prekine sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu”, dodao je Salkić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com