Bosna i Hercegovina

Nezir Pivić: Blokira se imenovanje tijela za provođenje strategije za ratne zločine

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić smatra da se pokušava blokirati imenovanje Nadzornog tijela za provođenje revidirane strategije za ratne zločine.

Prijedlog da Milorad Kojić, predsjednik Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, bude član ovog tijela za njega je pokazatelj prethodno rečenog.

Pivić podsjeća da je predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius u februaru 2020. zvanično odbio da dokumentacija tribunala s koje je skinuta oznaka tajnosti bude ustupljena Centru za istraživanje rata RS-a zbog toga što Kojić neprestano pokušava diskreditirati i negirati sudsku praksu Haškog tribunala.

“Potpuno je apsurdno i nedopustivo da Kojić, koji negira presude Haškog tribunala, bude sada lice koje će pratiti i ocjenjivati kako pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini procesuiraju haške predmete s liste, tj. predmete koje je Haško tužilaštvo usputilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. Ako imamo sve ovo u vidu, posve je jasno da je Vlada RS-a još jednom pokazala namjeru da blokira provođenje revidirane strategije, odnosno da potkopava saradnju sa Haškim tribunalom, što je međunarodna obaveza države Bosne i Hercegovine propisana, između ostalog, vrlo jasno i Dejtonskim mirovnim sporazumom”, zaključio je Pivić.

Podsjećamo, imenovanju Kojića protive se i Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je skinuta tačka o imenovanju.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com