Bosna i Hercegovina

Forto razgovarao s Kavalec: Nastaviti s borbom protiv korupcije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec, te joj se zahvalio na saradnji sa KS, i to posebno u oblasti borbe protiv korupcije, ali i za onu na polju obrazovanja.

Tokom današnjeg razgovora poseban akcent je stavljen na pandemiju, jer u Kantonu još uvijek nije počela imunizacija građana, koja ne zavisi od Vlade KS, nego viših instanci vlasti.

Forto je poručio kako ljudi i dalje obolijevaju i nažalost umiru od koronavirusa, te da svi moramo biti odgovorni i poštovati mjere koje su na snazi.

“Svjestan sam činjenice da ovo dugo traje, te da nije jednostavno tražiti od sugrađana da budu strpljivi, ali nije još uvijek došlo vrijeme za popuštanje mjera. Usvojen je budžet KS, te je, između ostalog, za Ministarstvo privrede planiran iznos od 21 milion KM, kao podrška privredi u saniranju posljedica izazvane pandemijom koronavirusa”, kazao je Forto.

Također iz istog razloga formirano je i Savjetodavno tijelo za ekonomska pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa na području KS, koje čine stručnjaci iz oblasti ekonomije i raznih grana privrede, kao i predstavnici određenih udruženja i asocijacija.

“Vrlo je važno jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, te rješavanje parafiskalni nameta koje poslodavcima predstavljaju poseban teret u njihovom poslovanju i koji utiču na smanjene konkurentnosti domaće privrede”, potcrtao je Forto.

Najavio je da će nastaviti s transparentnim radom, ulaganjem u javni gradski prijevoz i energetsku efikasnost, te podrškom Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci ženama u borbi protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja, te nastavku realizacije kurikularne reforme u obrazovanju.

“Ministrice u Vladi KS su se odmah priključile pokretu i platformi ‘Nisam tražila’. Na inicijativu ministrica, Vlada je usvojila zaključak da se imenuje ekspertni tim za izradu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim licima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo”, obrazložio je premijer.

Na kraju sastanka ambasadorica Kavalec je poručila kako je mnogo izazova pred novom Vladom, ali s obzirom da je premijer još u prošlom mandatu pokazao svoju proaktivnost, vjeruje da će ovaj put uspjeti realizirati zadate ciljeve.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com