Bosna i Hercegovina

Zenički rudari prekinuli štrajk i već večeras u trećoj smjeni silaze u jame?!

Sindikalni predstavnici zeničkih i brezanskih rudnika zadovoljni su ishodom sastanka u sjedištu vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, a zenički bi rudari već večeras u trećoj smjeni trebali pokrenuti i proizvodnju - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

“Zadovoljni smo postignutim dogovorom i prekidamo štrajk. Naravno, mi ćemo, kada budemo stigli u Zenicu, održati i sastanak, ali već večeras u 23.00 sata trebali bismo ponovo početi raditi. Neće to odmah biti i u punom kapacitetu, jer je bila duga pauza. Vidjet ćemo sa tehničkim direktorom Isadom Turalićem kakvo je stanje u jamama”, kaže Spahijaj.

Njegov kolega iz RMU Breza Jasmin Telalović najavio je da će odluku o prekidu štrajka donijeti nakon što održe sastanak Sindikata, ali ističe da je i on zadovoljan te kako je postignuti sporazum i kompromisno rješenje.

Još je, napominje, ostalo da se riješi pitanje penzionisanih kolega, ali vjeruje da će i to uskoro biti riješeno.

Brezanski rudari su u generalni štrajk, kao i zenički komorati, stupili u petak, 12. februara, ali su u Zenici proizvodnju prekinuli u prošli ponedjeljak, 8. februara, kada su stupili u rudarski neposluh.

U zeničkom su preduzeću u srijedu, 10. februara u 18.00 sati, sindikalni povjerenici i brigadiri započeli i štrajk glađu, koji su okončali u poslijepodnevnim satima u petak.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com