Bosna i Hercegovina

Suđenje Novaliću i ostalima za nabavku respiratora počinje 24. februara

Suđenje premijeru Federcije Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u predmetu “Respiratori” počet će u srijedu, 24. februara na Sudu Bosne i Hercegovine. Sutkinja u ovom predmetu je Džemila Begović.

Ovim će zvanično početi suđenje, odnosno glavni pretres za veliki skandal, nakon što su se 29. febuara svi optuženi – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina – izjasnili da nisu krivi.

Njima se sudi kao organiziranoj grupi koja je, u najtežim trenucima pandemije, potrošila 10,5 miliona KM za nabavku 100 kineskih respiratora od kojih do danas nijedan nije stavljen u funkciju.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je poslije ročišta o izjašnjenu o krivici da se očito želi napraviti slučaj “Sanader” u našoj zemlji te kako se unaprijed stvorila predodžba o krivnji.

“Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban”, kazala je tada Vidović te navela kako se Tužilaštvo miješalo i onemogućavalo proces instaliranja uvezenih respiratora.

U međuvremenu, nijedan od nabavljenih respiratora još nije stavljen u funkciju, iako su podijeljeni zadravstvenim ustanovama.

Prošle sedmice Federalna uprava civilne zaštite je potpisala ugovor s firmom Verlab koja bi narednih dana trebala početi proces verifikacije.

 

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button