Bosna i Hercegovina

Turski ministar Pakdemirli prihvatio poziv za sastanak ministra Košarca

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli prihvatio je poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca za sastanak o jačanju bilateralne saradnje i poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Turska strana informisala je ministra Košarca da će tim povodom ministar Pakdemirli boraviti u Sarajevu 25. februara.

Na inicijativu ministra Košarca, predstojećem sastanku prisustvovat će i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i FBiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

– Domaćim poljoprivrednicima moramo obezbijediti što povoljnije uslove za plasman proizvoda na tursko tržište. To je bio glavni razlog da insistiram na održavanju sastanka sa ministrom Turske, ali i tražim da u razgovorima učestvuju resorni ministri iz RS-a i FBiH, jer je sektor poljoprivrede u primarnoj nadležnosti entiteta – istakao je, tim povodom, ministar Košarac.

On je ocijenio da je Republika Turska važan vanjskotrgovinski partner sa kojim želi intenzivirati pregovore o većem obimu vanjskotrgovinske razmjene u korist izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz BiH.

– Zbog toga ću na sastanku na ministarskom nivou insistirati na nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku i na povećanju kvota za izvoz sa 3.000 na 5.000 tona u ovoj godini. Takođe, sa turskom stranom ću otvoriti pregovore o mogućnosti izvoza mesnih prerađevina, kao i eteričnog ulja na tržište ove zemlje – poručio je Košarac.

Naglasio je da je aranžman sa Republikom Turskom važan za domaće izvozno orijentisane kompanije, posebno u uslovima pandemije koronavirusa i pojave tržišnih viškova.

– Otvaranje novih tržišta i nastavak izvoza domaćim poljoprivrednicima daje mogućnost da tržišne viškove svedu na minimum i saniraju negativne efekte pandemije. To je jedna od mjera na kojoj aktivno radimo da bismo zaštitili domaće poljoprivrednike – rekao je Košarac, te podsjetio da su u proteklom periodu intenzivirani pregovori o izvozu i sa Evropskom unijom, Rusijom, Kinom, te Malezijom i Singapurom.

Košarac nije isključio mogućnost preduzimanje drugih mjera u cilju stabilizacije tržišnih prilika i razvoja poljoprivrednog sektora.

– Žao mi je što naš prijedlog o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na 200 dana nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH. No, moram jasno naglasiti da me to neće obeshrabriti. S obzirom na to da već imamo najavljene nove inicijative za uvođenjem pomenutih zaštitnih mjera na dvije godine, u potpunosti sam spreman da takav zahtjev ponovo uputim na razmatranje Vijeću ministara BiH i lično glasam za njega – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com