Bosna i Hercegovina

Objavljujemo prijedlog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku u Mostaru

Portal Klix.ba ekskluzivno objavljuje prijedlog sporazuma o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara koji je danas Bh. blok predložio strankama zastupljenim u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Prijedlog Bh. bloka inicirao je SDP-ov državni parlamentaraca Zukan Helez da bi ga prihvatili lideri SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović. Sporazum je prihvatila SDA, ali je odbio HDZ.

“U skladu sa Poglavljem II Statuta Grada Mostara i Poglavlja VI. i VII. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, usaglasili smo se o sljedećem:

Vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara podržat će izbor kandidata Koalicije za Mostar, koji će funkciju gradonačelnika Grada Mostara obavljati najkasnije do 1.5.2022. godine, do kojeg datuma će podnijeti ostavku na funkciju gradonačelnika, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži HDZ i koji će funkciju gradonačelnika obnašati narednih 15 mjeseci, do kada će podnijeti ostavku, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ, BH Bloka i PMP-a će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži BH Blok i koji će funkciju gradonačelnika obnašati do isteka mandata, odnosno do idućih izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.
Podrške navedene u prethodna tri člana odnose se na sve krugove glasanja”
, stoji u prijedlogu Bh. bloka čiji je tekst sačinila Naša stranka.

Predviđeno je da potpisnici sporazuma budu lideri partija koje značajnije učestvuju u vlasti u Mostaru, a to su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Predrag Kojović i Semir Drljević.

Prateći razvoj situacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara dio stranaka će krenuti u njegovu implementaciju. Zbog usuglašavanja oko ovog novog momenta sjednica vijeća je prekinuta.

Danas je Gradsko vijeće trebalo nastaviti izbor gradonačelnika, a u drugom krugu izbor je ostao na dva imena, Mariju Kordiću i Zlatku Guzinu. No, kako je sjednica odgođena za ponedjeljak, pitanje je kako će izbor teći na sljedećoj sjednici.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com