Bosna i Hercegovina

Konkurencijsko vijeće kaznilo Vladu FBiH i Ministarstvo poljoprivrede sa 120.000 KM

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je Vladu Federacije i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa ukupno 120.000 KM.

Vijeće je, naime, utvrdilo je da je Vlada FBiH subvencijama privatnim preduzećima i preduzetnicima, i to za poticaj za veterinarstvo u budžetu za 2019, u dijelu koji se odnosi na određivanje organizacija koje primaju transfer – spriječila, ograničila i narušila konkurenciju na tržištu veterinarskih djelatnosti u segmentu veterinarske laboratorijske dijagnostike.

Izrečena je novčana kazna Vladi FBiH od 70.000 KM, zbog zaključenja zabranjenog sporazuma i kršenja odredbi iz Zakona o konkurenciji.

Utvrđeno je da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva spriječilo, ograničilo i narušilo konkurenciju na tržištu veterinarskih djelatnosti u segmentu veterinarske laboratorijske dijagnostike.

Ovom ministarstvu je izrečena novčana kazna u visini od 50.000 KM, zbog zaključenja zabranjenog sporazuma i kršenja Zakona o konkurenciji.

Rješenjem je proglašena ništavnom Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – poticaj za veterinarstvo” utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u dijelu koji se odnosi na određivanje organizacija koje primaju transfer.

Ništavnom je proglašena i Odredba 10. stav (1) Uputstva o provedbi mjera za otklanjanje i sprječavanje zaraznih i parazitarnih bolesti životinja za 2019. godinu.

Rješenjem je naloženo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da u propisanom roku usklade odredbe donesenih kata kojima se određuju i financiraju subjekti provedbe mjera sprječavanja, širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obveza.

Rješenje Konkurencijskog vijeća BiH doneseno je sredinom januara 2021. ali je tek sada objavljeno.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com