Bosna i Hercegovina

Većina koju predvodi SDA odbila prijedlog opozicije u Novom Gradu da se ukinu naplate članstva u raznim komisijama

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad većina koju predvodi SDA odbila je prijedlog opozicije da se prestane sa praksom naplate članstva u raznim komisijama.

Vijećnici Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke i Platforme za progres predložili su inicijativu o ukidanju naknada za članstva u raznim komisijama kako bi se u vremenu ekonomske krize iskazala solidarnost sa građanima i napravile uštede u budžetu.

Nažalost, većina koju predvodi SDA odbila je ovu inicijativu na jedan specifičan način. Kako pojedinci iz SDA, ali i pojedini ‘preletači’ koji podržavaju SDA nisu sebi mogli dopustiti da se javno usprotive, ovu inicijativu su oborili na način da su se kod izjašnjavanja pravili da ne prisustvuju sjednici. Nažalost, nije usvojena jedna inicijativa koja je mogla donijeti uštede novca i pokazati odgovornost vijećnika, kazao je Mirza Selimbegović, predsjednik Kluba vijećnika Naroda i Pravde.

Vijećnici su podržali inicijativu da se spisak svih postojećih komisija objavi javno na stranici Općine Novi Grad, ali se nisu izjašnjavali o inicijativi da se objavi registar svih zaposlenih u Općini Novi Grad kao i u Javnom preduzeću „Lokom“ čiji je Općina Novi Grad osnivač i vlasnik.

Vijećnici su danas jednoglasno usvojili Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2021. koji je, shodno procedurama, upućen u javnu raspravu.

Također, na sjednici su izabrani i vijećnici u Gradsko vijeće Grada Sarajevo. Proces izbora gradskih vijećnika pokazao je da „četvorka“ ima sigurnu većinu u budućem sazivu Gradskog vijeća Sarajeva, ali je razjasnio i neke procese sa konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Novi Grad.

Naime, danas su u Gradsko vijeće izabrani Alem Logo (NiP), Adi Škaljić (NS), Toni Vukadin (NiP), Enisa Spahić (samostalna vijećnica), Bajro Biber (BOSS) i Drago Jurić (USD), sedmi mandat bi trebao biti naknadno popunjen i ta osoba bi trebala biti sa liste Naše stranke čija lista ima najveći broj glasova. SDA, iako ima 10 vijećnika u Novom Gradu, nije izglasala niti jednog vijećnika iz svojih redova za novi saziv Gradskog vijeća jer su podržali vijećnike iz drugih stranaka.

Iz „četvorke“ su ranije upozoravali da će se desiti sličan scenarij jer je nekim vijećnicima obećan izbor u Gradsko vijeće u zamjenu za podršku SDA u Novom Gradu stoji na zvaničnoj stranici Naroda i pravde.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com