Bosna i Hercegovina

Vakcine / Gudeljević: Sasvim opravdani sumnjičavost, strah i zebnja bh. građana

Saradnja BiH sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u borbi protiv pandemije COVID-19, a posebno nabavka cjepiva za Bosnu i Hercegovinu kroz mehanizam COVAX, bile su teme razgovora Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, sa dr. Fabiom Scanom, privremenim šefom Ureda WHO za BiH.

Gudeljević je na sastanku podsjetila da je naša zemlja među prvim državama potpisala ugovor s GAVI alijansom o nabavi cjepiva, polažući veliku nadu u međunarodni mehanizam nabave kao garant brze isporuke.

Apelirala je na predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da svojim autoritetom pomognu što skorijoj isporuci cjepiva za građane BiH kroz COVAX mehanizam.

Gudeljević je naglasila da su sasvim opravdani sumnjičavost, strah i zebnja bh. građana “s obzirom na to da se javnosti iz različitih izvora plasiraju sasvim suprotstavljene, neprovjerene i neutemeljene informacije o isporuci cjepiva za BiH”.

Kako je saopćeno nakon sastanka, dr. Scano je ponovio da je BiH u prioritetima Svjetske zdravstvene organizacije, o čemu svjedoči i činjenica da je jedina država Zapadnog Balkana uvrštena među države koje će prve dobiti cjepiva u okviru COVAX-a ma koliko se činilo da BiH kasni za ostalim zemljama.

Na sastanku se razgovaralo i o potpisivanju novog dvogodišnjeg sporazuma o suradnji između BiH i WHO što će biti temelj još jače i kvalitetnije saradnje.

Ministrica Gudeljević je napomenula da ima izuzetno dobru saradnju s entitetskim ministarstvima zdravstva te da je uvjerena da će ona i dalje biti čvrsta i oslonjena na međusobno povjerenje i uvažavanje.

Na sastanku je najavljeno i pokretanje kampanje koja bi trebala ukazati na značaj cijepljenja protiv COVID–19.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button