Bosna i Hercegovina

SDA: Podržavamo stav međunarodne zajednice, treba odustati od opstrukcija evropskog puta BiH

Stranka demokratske akcije pozdravlja zajedničku izjavu Ambasade SAD-a, Delegacije Evropske unije i Misije OSCE-a o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Dodaju još i kako se pridružuju pozivu na što skorije usvajanje zakonskog rješenja koje bi bilo usklađeno s međunarodnim standardima, odnosno iz Ambasade SAD-a, Delegacije EU i Misije OSCE-a u BiH su zatražili od institucija u BiH da usklade Zakon o sprečavanju sukoba interesa s evropskim zakonom.

“Svako zakonsko rješenje koje je usklađeno sa standardima Evropske unije ima i imat će bezrezervnu podršku SDA, što se odnosi i na Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, ali i svaki drugi zakon koji će vratiti povjerenje građana u institucije, doprinijeti borbi protiv korupcije, ojačati vladavinu prava i u konačnici omogućiti što bržu integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Prijedlozi koji nisu usklađeni s tim standardima za nas su neprihvatljivi”, rekli su iz SDA.

Ta se podrška, kako kažu, odnosi i na potrebu reforme Ustava Bosne i Hercegovine i izbornog zakonodavstva, kojom bi se, u skladu s prioritetima Evropske komisije i preporukama OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, ispravile manjkavosti utvrđene odlukama Evropskog suda za ljudska prava i uveli evropski demokratski standardi u izborni proces u Bosni i Hercegovini”.

Sprečavanje sukoba interesa javnih dužnosnika je za međunarodnu zajednicu jedna od najbitnijih tačaka u borbi protiv korupcije, a što je i obaveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije za pristupanje Evropskoj uniji. Kašnjenje u donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa međunarodna zajednica vidi kao naš neuspjeh.

“One političke strukture u Bosni i Hercegovini koje se odupiru provedbi 14 prioriteta Evropske komisije pozivamo da u interesu svih građana Bosne i Hercegovine odustanu od tih opstrukcija te da, uz podršku partnera iz međunarodne zajednice, država Bosna i Hercegovina ispuni obaveze s ciljem što skorijeg dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji”, saopćeno je iz SDA.

U zajedničkoj izjavi međunarodna zajednica je podsjetila na zakone koji se nalaze u proceduri te su naglasili da onaj koji je sačinilo Ministarstvo pravde neće napraviti značajnu razliku u odnosu na postojeći zakonski okvir.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com