Bosna i Hercegovina

Nema rudara na kapiji RMU Breza, na rampi papir i jedna riječ – ŠTRAJK

Ovog jutra na ulaznoj kapiji RMU Breza nema rudara. Tu su čuvari i natpis na papiru - ŠTRAJK.

Rudari su započeli sa štrajkom ovog jutra u 7:00 sati skupa sa rudarima RMU Zenica.

Kako su kazali ranije, njihovi računi su također blokirani od 8. januara ove godine.

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosatni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj potvrdio je da su u i Sindikatu rudnika Breza, kako je kazao, ispoštovali dogovor te da je prevladala rudarska solidarnost. Također, podršku su, kaže, dobili i od kolega iz Sindikata Rudnika Kreka.

Mi smo prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev da nam se odobri uplata avansa za isplatu plaće za 1.182 radnika. Prošlog smo mjeseca imali problema i iskopali smo 6.000 tona uglja manje od plana, što se odrazilo i na finansijski aspekt poslovanja“, istakao je jučer Muamer Omerhodžić, direktor RMU.

Brezanski rudnik prošlog je mjeseca iskopao oko 31.000 tonu uglja, što im je donijelo prihod od 2.117.200, a za isplatu januarske plaće, navodi Omerhodžić, treba im 2.485.298 KM.

Zenički i brezanski rudari, koji su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće, počeli su štrajk zbog blokade računa tih preduzeća od strane Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com