Bosna i Hercegovina

Konaković o dešavanjima u Mostaru: Bit će izdajnika unutar Bh. bloka

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, govorio je za FTV o dešavanjima u Mostaru uoči drugog kruga glasanja za gradonačelnika.

“Bilo nam je drago da se stvari vraćaju na početak zbog mišljenja OHR-a da je to vrijeme trebalo iskoristiti za malo bolju pripremu, a onda se desio taj tornado kojim smo zaista svi bili iznenađeni. Otišlo se u dalji krug glasanja a onda su u Bh. bloku počeli problemi, što daje dodatnu dimenziju problema cijelom izbornom procesu u Mostaru. Nismo sudionici procesa, pratimo i onoliko koliko čujemo iz kontakata s našim prijateljima sa obje strane imamo informacije“, rekao je Konaković.

Smatra da će, ukoliko HDZ dobije gradonačelnika, to biti izdaja Mostara od strane svih aktera koji tamo vode ovaj proces.

 

“Stojim pri tvrdnji da tu postoji tradicionalni dogovor HDZ-a i SDA, da je taj prvi krug onako kako su oni zamislili zaista bio epilog izbora HDZ-ovog gradonačelnika. Svi su znali da Boška Čavar neće glasati za SDA-ovog kandidata, niti za drugog, i da je ovaj iz HDZ-a mlađi“, naveo je Konaković.

Smatra da SDA tu nema adekvatan odgovor.

“Jurila je u procesu da isporuči gradonačelnika HDZ-u. Na sreću, OHR je to vratio na početak i onda u daljem procesu svi imaju veliku odgovornost jer 18 ruku, koji su ta neka probosanskohrecegovačka politika, postoji, a oni ne mogu da ih upakuju da dobijemo gradonačelnika po mjeri Mostara, nego će to opet biti po mjeri Dragana Čovića. Bit će izdajnika unutar Bh. bloka. Ukoliko ovaj proces završi na način da HDZ dobije gradonačelnika, pored ovih 18, naravno da možemo i Bh. blok smatrati suizdajnikom u ovom cijelom procesu“, poručio je Konaković.

Kada je riječ o odgovornosti pojedinačnih stranaka unutar Bh. bloka, Konaković kaže da je iznenađen i ne misli da je ovo dirigirano iz centrala ili barem od institucija SDP-a i Naše stranke.

“Vidio sam da su nekako reakcije stizale prvo od pojedinaca, a onda su čelnici stranaka pokušali braniti te pojedince. Mislim da Bh. blok tu griješi. Ne treba štititi nijednog pojedinca, ovdje treba zaštiti Mostar. Imali su priliku da u Mostaru urade ono što su s nama u Sarajevu. Da zaustave proces, da ponude kvalitetan dokument, da se oko toga pregovara ili neka SDA to odbije. Dakle nisu ni to uradili. Tako da mislim da ima propusta i sa ove strane“, naveo je Konaković.

Ističe da bi bilo normalno da Bh. blok u Mostaru prihvati poziv Bakira Izetbegovića na razgovor.

U nekim stvarima zaista treba praviti kompromis. Mi smo primjer da kompormis vrijedi. U Kantonu Sarajevo ove stranke, ideološki različite, napravile su dobar proces i on zaista koristi građanima kantona. To je bila matrica da se ista stvar uradi u Mostaru, onako kako smo to svi zajedno uradili u Srebrenici i kako se radi u nekim drugim gradovima koji imaju dodatni senzibilitet. Mostar treba tako tretirati. Tu smo svi trebali zakopati ratne sjekire i potražiti probosanskohercegovačku priču, ne isključujući čak u tom slučaju ni Dragana Čovića“, rekao je Konaković.

Smatra da “jedno od rješenja je morala biti podrška SDA-ovom kandidatu”.

“Moglo je biti jedno od rješenja u nekom zdravom duhu dobrih odnosa. Imali smo slične slučajeve u procesima u Sarajevu, pa smo sjedili, dogovarali se, pravili najbolje moguće rješenje. Nismo jurili u proces ovako kako to radi SDA i naravno pogoduje HDZ-u. Sa druge strane, Bh. blok je pokazao puno više senzibiliteta i interesa, pravili smo kompromise i zato imamo zdravu priču u KS-u”, pojasnio je predsjednik Naroda i pravde.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button