Bosna i Hercegovina

Jednoglasno usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2021. u iznosu od 45.574.800 KM

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo jučer je održalo 1. radnu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je jednoglasno usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 45.574.800 KM, sa Nacrtom odluke o izvršenju budžeta.

Vijeće je donijelo Odluku da se u narednom periodu provde javna rasprava o Nacrtu budžeta u trajanju od 21 dan, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine, te će biti objavljen i u jednim dnevnim novinama, tako da će svi oni koji budu zainteresirani imati priliku vidjeti planirano.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad, svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za ovu godinu bude što kvalitetniji. Nakon provedene javne rasprave, konačan prijedlog budžeta bit će dostavljen Vijeću na razmatranje i usvajanje.

Bez obzira na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, i u godini koja je pred nama, na području općine Novi Grad Sarajevo bit će nastavljena realizacija kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa. Ni i u ovoj godini neće izostati stipendiranje učenika i studenata, podrška sportskim klubovima, zatim pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike, penzionere, izdvajanja za poboljšanje uslova predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja itd.

Planirana su i sredstva za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata, kao što su proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnja otvorenog bazena na Dobrinji i drugih projekata koji bi trebali biti završeni u ovoj godini.

Planirani su i novi projekti kao što su proširenje kapacitata Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Briješću, sanacija fiskulturne sale u OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” na Otoci, te drugi infrastrukturni projekti kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnja šetališta uz rijeku Dobrinju. Planirana su i sredstva za početak izgradnje Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, na platou Golog Brda, kao i za adapraciju prostora za ambulantu u C fazi Alipašinog Polja.

Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije, kazao je da je budžet za 2021. godinu planiran tako da je obuhvatio sve ono što jedna lokalna zajednica treba da da svojim građanima.

“Da smo budžet donijeli 31.12.2020. godine vjerovatno bi on bio drugačiji, zato što se dosta stvari koje utiču na prihodovnu, a i rashodovnu stranu mijenja. Ne znamo kako će koronavirus djelovati u narednom periodu, međutim, sadašnja situacija ukazije na to da bi 2021. godina mogla biti bolja od prethodne, ali je to ipak teško sa sigurnošću potvrditi”, rekao je Dedović.

Dodao je da je procjena da će se ukupno raspoloživa sredstva u 2021. godini smanjiti za 15 posto, naglasivši, da je bez obzira na to što će prihodi bez primitaka i prenesenih sredstava biti smanjeni za oko 8 posto, osigurano normalno funkcionisanje javne uprave, ali i planirani novi kapitalni projekti.

Izabrane kandidatske liste za Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Vijeće je tajnim glasanjem izvšilo i izbor vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Prema rezultatima glasanja najveći broj mandata i to šest osvojila je kandidatska lista Naše stranke, dok su po pet glasova dobile kandidatske liste USD, NIP, te lista grupe vijećnika Biber-Karkelja, zatim kandidatska lista grupe vijećnika Spahić-Memišević, dok je kandidatska lista grupe vijećnika Vukadin-Selimbegović-Okerić dobila četiri glasa.

Kandidatske liste bit će proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button