Bosna i Hercegovina

Glavni grad prljav i zapušten, naselja zatrpana smećem

Stanje najgore u naselju Grbavica

Prljave frekventne ulice i šetnice, smećem zatrpani kontejneri u gradskim naseljima, i to u jeku pandemije, gorući su problemi glavnog grada Bosne i Hercegovine. Da je alarmantno stanje te da se pod hitno mora nešto poduzeti, najbolje ilustriraju fotografije koje su napravljene u naselju Grbavica.

  • Trg nezavisnosti: Kabasti otpad ostavljen gdje ne treba

    Trg nezavisnosti: Kabasti otpad ostavljen gdje ne treba

    FOTO: A. NALO


Reagirala Općina

S obzirom na to da se nalazi na njihovom području, odmah je reagirala Općina Novo Sarajevo. Pismenom urgencijom zatražili su od preduzeća “Rad” da odmah očisti i pokupi prekomjerne količine otpada, kako uz saobraćajnice i pješačke staze tako i oko kontejnera koji se nalaze pored zgrada.

Kako su naveli iz Općine, ovaj problem iz komunalnog preduzeća “Rad” pravdali su nedostatkom vozila, kao i malim brojem ljudi koji su angažirani na ručnom održavanju higijene.

Mirza Ramić, portaprol preduzeća “Rad”, u izjavi za “Dnevni avaz” je kazao da im najveći problem predstavljaju neodgovorni građani koji smeće ostavljaju gdje god stignu, kao i nepropisno parkirana vozila, zbog čega je odvoz smeća onemogućen.

 

Nemar građana

-Vremenski uvjeti nam ne dozvoljavaju da operemo ulice od prljavštine jer su niske temperature. Prethodnih dana smo u Starom Gradu, Centru i Novom Sarajevu očistili pješačke prolaze i saobraćajnice – istakao je Ramić, tvrdeći da imaju dovoljno vozila i radnika.

Apelira na građane da pozivom na broj 033/660-000 prijave sve one koji ne ostavljaju otpad gdje trebaju te da ih ako mogu i uslikaju. To mogu dojaviti i nadležnoj kantonalnoj inspekciji. Nemar stanara zabilježen je i na Alipašinom Polju na Trgu nezavisnosti broj 4, gdje je odložen kabasti otpad. Građani se s razlogom pitaju gdje su nadležne inspekcije i šta rade eko-redari.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com