Bosna i Hercegovina

Dominik Rodić: Prilično ugrožena ljudska i radnička prava novinara i aktivista

Predstavnici nevladinih organizacija, sindikata, novinari i aktivisti danas su u Sarajevu održali diskusiju o poštivanju ljudskih i radničkih prava novinara i aktivista.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović istakao je da sindikat, nevladin sektor i udruženje novinara trebaju djelovati zajedno na zaštiti ljudskih i radničkih prava.

Na pres-konferenciji nakon diskusije naveo je da je dogovoren nastavak saradnje kako bi u narednom periodu poboljšali status svih radnika i kolega iz udruženja novinara.

Članica osnivačkog tijela Asocijacije nevladinih organizacija regiona (ANOR) i članica Društva novinara BiH Ana Dominik Rodić izjavila je da su otvorili diskusiju za javnost sindikalne organizacije i nevladine organizacije o pravima novinara i aktivista koja su prilično ugrožena.

Pojasnila je da bi svakog mjeseca u narednih godinu dana trebali održati sličan sastanak za različite profile radnika, a prvi naredni su sastanci s predstavnicima policije i vojske.

“Kroz te sastanke ćemo osnaživati saradnju nevladinog sektora i sindikata što je vrlo značajno za očuvanje ljudskih i radničkih prava”, dodala je Dominik Rodić.

Dugogodišnja dopisnica HRT-a iz BiH Špela Cvitković-Iličić naglasila je da joj je bilo zadovoljstvo učestvovati u diskusiji na nivou regionalne saradnje.

“Podijelila sam svoja iskustva iz rada u BiH, te na koji način Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pokušavaju prevazići sve probleme i pronaći najbolji način za sprečavanje kršenja ljudskih prava”, kazala je Cvitković-Iličić.

Sastanak je održan u sklopu programa diskusija i konferencija o poštivanju radničkih i ljudskih prava s ciljem prikupljanja informacija o problemima vezanim za njihovo nepoštivanje, da bi na osnovu tih podataka bili poduzeti odgovarajući koraci i postignuta poboljšanja.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com