Bosna i Hercegovina

Vlada FBiH usvojila naredbe Kriznog štaba, kantoni sami mogu donijeti restriktivne mjere

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji covid-19 u Federaciji BiH na dan 8. februara 2021. godine, te je usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Rok od 14 dana

Dozvoljava se vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana računajući od 12. februara 2021. godine kao dana početka njihove primjene, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, nakon isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju covid-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog.

Ovaj štab je zadužen i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim upravama policije.

Smanjenja rizika za širenje virusa

U skladu sa zaključkom od 8. januara 2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama donesenim danas s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com