Bosna i Hercegovina

Pašović je primio vakcinu, ali je ljut na BiH: Naši građani ostavljeni na dnu

Režiser Haris Pašović gostovao je u emisiji televizije N1 Novi dan gdje je govorio o tome kako je primio vakcinu protiv korona virusa tokom svoga boravka u Moskvi, a komentarisao je i bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić, čiji film "Quo vadis, Aida?" je nominovan za najprestižniju nagradu u filmskoj umjetnosti - nagradu Oscar.

Vakcina je jedno ohrabrenje i tračak nade da će se stvari pokrenuti, mada je to bilo slučajno i naši domaćini u Moskvi su bili ljubazni da to ponude svojim gostima, tako da sam zahvalan na tome“, poručio je Pašović za N1 te istakao kako je i dalje jednako ljut što u Bosni i Hercegovini još nema vakcina protiv korona virusa.

To je primjer da smo ostali na milost i nemilost. Pročitao sam da je Saša Magazinović napisao da ne može država direktno da nabavi vakcine i da mora da ima nekoga ko se bavi time. U RS su dobili vakcine, ali ne znam da li su dobili humanitarno, to nije jasno, ali je mali broj vakcina. Da bi se napravila velika imunizacija, potrebne su velike količine a to treba da uveze neko ko je ovlašten, neko ko se bavi time, a kako je napisao Magazinović, država neće ni da promijeni zakon. Ostavljeni smo na dnu. Toliko je to strašno, a ljudi plaćaju svojim životom, zdravljem i biznisom“, istakao je poznati bh. režiser za N1.

Kazao nam je da će ponovo ići u Moksvu kako bi primio drugu dozu vakcine, a to će biti usput kada krene u Rusiju na još jedan festival.

Komentarišući uspjeh filma “Quo vadis, Aida?” rekao je da je on to očekivao, ali da postoji i objektivni pogled na stvari.

93 filma iz cijelog svijeta je u takmičenju, ali to je samo mali isječak hiljada filmova koji se snime za jednu godinu i da se uđe među 15 najboljih. Čovjek ne može da to ne želi, ali ne može isto tako da bude uvjeren da će se to dogoditi. Imao sam stvarno vrlo snažnu intuiciju i procjenu, jer sam pratio šta se događa“, rekao je.

Sinoć sam čitao predviđanje u magazinu Variety – to je najznačajniji filmski magazin na svijetu i jako je uticajan na mišljenja članova Akademije. Svih tih 15 filmova su odlični, ali treba imati vremena da se pregleda svih 15, pa neki članovi pregledaju i manje od 15 i onda glasaju i Variety je stavio među pet filmova i ‘Quo vadis, Aida?’, što je veliki poticaj i za glasače i za Baftu, što je britanski pandam za Oscar, te je taj film takođe nominovan za dvije kategorije za Baftu“, komentarisao je Pašović u Novom danu.

Govorio je za N1 i o Jasmili Žbanić i njenim počecima.

Jasmila se meni javila kad je imala 18 godina u ratu i pitala može li da asistira na MESS-u i od tada je ja znam kao djevojčicu. Nakon toga je upisala Akademiju, bila jedina primljena na prvom prijemnom, i kako je padao mrak, a nije bilo struje, i kad smo rekli da je primljena, napipavali smo se da joj čestitamo. Ona je toliiko vrijedna, njen umjetnički izraz je tako poseban, utemeljena je u činejnice, u stvarnost, u duboka ljudska stanja i zajedničko putovanje nje i Damira Ibrahimovića porodilo je sve te filmove. Ona je radila diplomski film ‘Crvene gumene čizmice’, i to je film o ženi koja traži masovnu grobnicu gdje je zakopano dvoje njene djece a jedno je imalo crvene gumene čizmice. Jasmila je snažna žena koja vjeruje u žene, u ljude, podržava žene i ona je prosto jedna stvarno vrlo specifična osoba. Čitam sinoć Guardian koji je nju stavio zajendo sa Konchalovskym. On je klasik filmske umjetnosti, fantastičan reditelj, i stavio ju je sa Thomasom Vinterbergom, i ta naša djevojčica koju smo tražili u mraku da joj čestitamo je svjetska klasa. Ona je ostala jedna šarmantna, spontana osoba i raja“, istakao je Pašović o Žbanić.

Potcrtao je i da su svi ti uspjesi Damira i Jasmile samo uspjesi njih dvoje, da to nije uspjeh bh. filma.

Oni su za ‘Grbavicu’ bili stavili svoj stan pod hipoteku da naprave film. Oni su posvećeni ljudi, vjeruju u film, vole film i nisu spremni na kompromise razne, kao ni na koji tal i zbog toga su teško probijali svoj put i probili ga do Los Angelesa i ovo nije uspjeh bh. filma, jer je minimalno učešće države u ovom filmu. Danis Tanović je prije 20 godina osvojio Oscara i od tada do danas ništa se nije promijenilo u bh. kinematografiji“, komentarisao je za N1.

Govoreći o podršci države, rekao je da su u ovoj zemlji “jedine zvijezde političari i jedini biznis je politička borba”. “Mi smo zemlja koja nije za svoje građane obezbijedila vakcine da prežive”, naglasio je ponovo Pašović.

Za N1 je govorio i o inicijativi “Nisam tražila” te istakao kako polaže velike nade u novi Zakon o visokom obrazovanju te da sadašnji nema mehanizam koji sprečava uznemiravanje studenata, kao ni da to sankcioniše. Također, rekao je i da Statut Univerziteta ne predviđa takve situacije, te da su zakonski akti zastarjeli.

Rekao je za kraj gostovanja i da nije imao nikakve simptome nakon vakcinacije proitv korona virusa, te da se našali na tu temu i kaže da je “jedini simptom da ujutro pjeva ruske arije”. Naglasio je da Rusi imaju jak protokol, da su provjerili njegovo zdravstveno stanje prije nego što je primio vakcinu.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button