Bosna i Hercegovina

Osiguran prevoz za učenike osnovnih škola u sarajevskoj Općini Stari Grad

Kontinuiran vanlinijski školski prevoz učenicima osnovnih škola osiguran je u Općini Stari Grad, a u skladu s potpisanim Sporazumom o saradnji između Općine i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Zahvaljujući tome, skoro 300 učenika ima besplatni prevoz do svojih škola, organizovan na način da se u vozilima poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere. Prevoz učenika usklađen je sa rasporedima osnovnih škola koje djeluju na principu kombinovane online nastave i nastave u učionicama.

Prevoz je osiguran onim učenicima koji žive na velikim udaljenostima od svojih škola, te im je otežan dolazak na nastavu. Projekat se već niz godina realizuje putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a uključeni su učenici osnovnih škola “Vrhbosna”, “Mula Mustafa Bašeskija”, “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” i “Saburina”.

Denisa Dedić, predsjednica Koordinacije Vijeća roditelja Stari Grad izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom u ime svih roditelja učenika osnovnih škola koje su uključene.

Sigurno putovanje do školeSigurno putovanje do škole

“Velika sreća što djeca imaju mogućnost bezbjednog dolaska do škole i povratka kući. Posebno nas raduje što je ralizacija spomenute aktivnosti nastavljena i u doba pandemije kada su mnogi procesi zaustavljeni. Nadamo se da će se ova pozitivna praksa nesmetanog prevoza nastaviti i ubuduće”, kazala je Dedić.

Emina Hrnjić, direktorica OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, kazala je da učenici koji koriste vanlinijski prijevoz dolaze iz padinskih dijelova grada u kojim su sobraćajnice uske, te nema trotoara, kao ni semafora.

“Ovo je prije uvođenja vanlinijskog prijevoza bio ozbiljan problem za sigurnost naših učenika. Roditeljima čija djeca koriste prijevoz daje se sigurnost da će njihova djeca bezbrižno stići iz škole. Sami učenici se na taj način osamostaljuju, jer i u nižim razredima mogu dolaziti u školu bez pratnje roditelja, a da se ne osjećaju ugroženo. Nadamo se da će Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja i dalje nastaviti sa ovom aktivnošću, kako bi se naši učenici i u narednom periodu osjećali sigurno”, kazala je direktorica Hrnjić.

Prevoz za učenike koji žive u padinskim dijelovima Općine Stari GradPrevoz za učenike koji žive u padinskim dijelovima Općine Stari Grad

Sve potrebne procedure izbora prevoznika provela je općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport, a vrijednost projekta iznosi 370.000 KM i sredstva refundira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Vanlinijski prevoz osiguran je i za učenike s poteškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole, predškolske ustanove i okupacione radionice. Za ovaj projekat u općinskom budžetu planiran je grant u iznosu od 25.000 KM.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button