Bosna i Hercegovina

Neretva divlja u mostarskim naseljima, poplavio i plato ispod Starog mosta

Uslijed kišnih padavina nivo rijeke Neretve i Radobolje se znatno povećao uslijed čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavio, a u južnom mostarskom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Povećan nivo rijeke kod bojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvao strah od poplava i mogućih neželjenih posljedica, a da je stanje zabrinjavajuće uvjerili smo se prilikom posjete nekih od kritičnih tačaka.

Rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković za Klix.ba kaže kako uprkos dramatičnom stanju na terenu nivo rijeke Neretve postepeno opada i da za sada nema straha od mogućih posljedica za Mostar.

U Mostaru je prema njegovim riječima vodostaj Neretve u 14:30 sati iznosio 999 centimetara, a sat vremena prije toga je bio 1.005, što znači da je u blagom padu. Prema raspoloživim podacima po njegovim riječima za sada nema bojazni od poplava za Mostar.

“Na 850 centimetara vodostaja mi vršimo obavijest Civilne zaštite nad Mostarom, a maksimalni vodostaj je izmjeren 1.525 , što znači da za 500 centimetara manji sada”, pojasnio nam je Nurković.

Podsjeća da je u velikim valu koji se dogodio u Mostaru 1.999 godine bilo oko 1.600 kubika kroz Mostar a sada je oko 1.000 kubika i uz to je vodostaj u opadanju te ističe da građani ne trebaju strahovati.

“Hidroelektrana Jablanca je tokom noći imala otvorene dvije klapne, a sada su otvorene tri”, kazao nam je Nurković.

“Sada kroz Mostar prolazi oko 1.050 kubika i u blagom je padu, jer veliki su doticaji. Puno je kiše palo, a uz to od Grabovice do Salakovca postoje veliki dotoci Dreženake”, pojašnjava naš sagovornik.

Nešto teže stanje prema njegovim riječima je južno od Mostara, pa tako u naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta i saobraćaj je obustavljen. Povećan je vodostaj i rijeke Bune, a u Čapljini su proglašene redovne mjere zaštite od poplava, što je prvi stepen pripravnosti.

Plato ispod Starog mosta u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)Plato ispod Starog mosta u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Na proglašenju redovnih mjera od poplava od Civilne zaštite FBiH i HNK su obaviješteni i svi oni prate naše podatke, te su upućeni u vodostaje rijeka” kaže Nurković za Klix.ba.

Dodaje kako je protok Neretve kroz Metković nešto veći i moglo doći do kritičnih tački gdje počinje redovna mjera odbrane od poplava.

Most u naselju Baćevići (Foto: G. Š./Klix.ba)Most u naselju Baćevići (Foto: G. Š./Klix.ba)

Međutim u zapadnoj Hercegovini , odnosno na području Ljubuškog i Gruda je izvanredno stanje odbrani od poplava. Utješno je kako nam kaže Nurković to što prema vremenskoj prognozi narednih dana nema najavljenih padavina, pa će se kako vjeruje i vodostaj rijeka smanjiti, a time izbjeći i neželjene poplave.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button