Bosna i Hercegovina

Na izborima u Srebrenici bit će angažovani supervizori

Predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Ljiljana Stevanović izjavila je da će se glasanje na ponovnim izborima u toj općini 21. februara vršiti po istom biračkom spisku, a i kandidatske liste ostaju iste kao što su bile na izborima 15. novembra.

Stevanović je potvrdila da su od Centralne izborne komisije (CIK) dobili instrukciju koja je uvela određene promjene u vezi s odvoženjem izbornog materijala.

“To je sad u nadležnosti OIK-a i članovi OIK-a su dužni najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta, odvesti birački materijal na biračko mjesto u pratnji policije. Birački materijal će da bude zaključan do otvaranja biračkog mjesta, a na tom mjestu će biti obezbijeđeno prisustvo policajaca”, rekla je Stevanović.

Istakla je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

“Po jedan supervizor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora. Još jedna novina uvedena instrukcijom jeste da se obezbijedi dostava zelenih obrazaca za nivo načelnika najkasnije do 23 sata u sjedište OIK-a kako bi ti podaci bili uneseni”, pojasnila je Stevanović.

Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažovani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažovani na ponovljenim izborima 21. februara.

Osobe koje u skladu sa zakonom ostvaruju pravo glasa u izbornoj jedinici 105B Srebrenica, a koje su pozitivne na koronavirus ili se nalaze u izolaciji, imaju obavezu da obavijeste Izbornu komisiju Srebrenica najkasnije 72 sata prije održavanja izbora i dostave dokaz (rješenje nadležnog organa) da su pozitivni na koronavirus ili da se nalaze u izolaciji.

Sve osobe koje se prijave Općinskoj izbornoj komisiji i dostave potrebnu dokumentaciju, glasat će putem posebnog mobilnog tima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button