Bosna i Hercegovina

Magazinović: Do sada niko nije kažnjen zbog pogrešnog isticanja zastave BiH

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović izjavio je kako uprkos postojanju zakonskih kazni za pogrešno isticanje i upotrebu zastave BiH, od stupanja zakona na snagu niko nije kažnjen za ovo djelo.

Kako je naveo na zvaničnom Facebook profilu, Magazinović je postavio pitanje Vijeću ministara BiH o tome koliko je novca do sada prikupljeno na temelju kazni za pogrešno isticanje zastave Bosne i Hercegovine od stupanja na snagu Zakona o zastavi BiH do danas.

 

Na njegovo pitanje su iz Vijeća ministara odgovorili kako se do sada ministarstvu niko nije javio zahtijevajući uplatu odgovarajućih sredstava zbog kršenja ovog zakona.

“Članom 6. Zakona o zastavi BiH definirano je da upotreba zastave suprotno članu 3. i članu 4. zakona, odnosno neupotreba u skladu sa članom 5., predstavlja prekršaj za koji su predviđene novčane kazne. U informacijskom sistemu postoji analitički kod novčanih kazni koje izriču odgovarajuće institucije u skladu s odgovarajućim prekršajnim nalozima. Međutim, ministarstvu se niko nije obraćao zahtjevom za otvaranje odgovarajućeg koda ili uputstvom za uplatu odgovarajućih sredstava”, stoji u odgovoru ministarstva.

Inače, prema članu 6. Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine definirane su kazne za pogrešno isticanje i upotrebu zastave BiH. Kaznama od 100 KM pa do 400 KM kažnjavaju se građani koji pogrešno ističu zastavu BiH, u iznosu od 300 KM pa do 750 KM osobe koje samostalno obavljaju privrednu djelatnost, kao i odgovorne osobe u organu vlasti, privrednom društvu ili drugoj pravnoj osobi.

Najveće kazne u iznosu od 1.500 KM pa sve do 7.500 KM izdaju se organima vlasti, privrednim društvima ili drugim pravnim osobama.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button