Bosna i Hercegovina

Halil Lagumdžija: Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala će se nastaviti, imamo puno posla

Radit ćemo na izgradnji povjerenja između VSTV-a i građana BiH

Sudija sam 25 godina i sve ono što sam trebao reći rekao sam kroz odluke. I nikad nisam se obraćao medijima, tako i treba da rade sudije. Greška je bila što se jučer nisam obratio i nadam se da se nešto slično u budućnosti dešavati, kazao je na početku svog obraćanja novoizabrani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija.

– Novi sam član ove institucije i imam ogroman entuzijazam. Nastojat ću da opravdam povjerenje. Svjesni smo da je povjerenje u pravosuđe narušeno, stoga će to biti naš primarni cilj. Raditi ćemo na izgradnji povjerenja između VSTV-a i građana BiH. Planiramo i posjete institucijama. Intenzivirati ćemo rad na preporukama EU. Usvojiti ćemo i reformski program na kojem su kolege radile u proteklom periodu – istakao je Lagumdžija.

Dodao je da će borba protiv korupcije i organiziranog kriminala će se nastaviti.

– Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV je ključno za nastavak rada. Insistirati ćemo na objavljivanju imovinskih kartona. Pred nama je puno posla. Uz podršku članova Vijeća očekujem da ćemo ostvariti uspjeh i biti korak evropskim standardima i građanima BiH – zaključio Lagumdžija.

Potpredsjednica Biljana Simeunović istakla je da radi u Tužilaštvu BiH.

– Ne bih imala mnogo toga dodati. Građani BiH su izgubili povjerenje u pravosuđe. Očekuju od nas mnogo i mi ćemo zajedno raditi na tome. Raditi ćemo, sarađivati sa sudijama i tužiocima i da krenemo u borbu protiv korupcije koja će biti prioritet. Drugi prioritet je da završimo predmete ratnih zločina – kazala je Simeunović.

Potpredsjednica Sanela Gorišanović-Butigan kazala je da je u jednom momentu bila predsjedavajuća ove institucije.

– Mogu reći da sam spremna da svoj posao obnašam na najbolji način. Ovo predsjedništvo će dati svoj doprinos da pravosuđe pokaže najbolje rezultate. U mogućnosti smo da realiziramo reformski program. Spremni smo da idemo naprijed i molim za punu podršku – istakla je Gorušanović-Butigan.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com