Bosna i Hercegovina

Bivši direktor autocesta FBiH ide u zatvor, evo šta kažu advokati Nožica i Ademović

Optužnica koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo 2016. godine protiv Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Ensada Karića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo pranja novca, dobila je svoju presudu.

Naime, kako nam je potvrdila Azra Bavčić,portparolka Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevu ih je proglasio krivim.

Prvostepenom presudom osuđeni su na ukupno 24 godine zatvora.

Ensad Karić, bivši dužnosnik LOK-a i direktor Autocesta FBiH osuđen je na pet godina zatvora.

“Nakon izricanja presude Kantonalni sud u Sarajevu oduzima i imovinsku korist od optuženog Nedžada Beglerovića pribavljenu krivičnim djelom i riječ je o dionicama LOK osiguranja i emitenta Privredne banke Sarajevo u vrijednosti od 920.946,37 KM”, potvrdila je Bavčić.

Podsjećamo, Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 miliona maraka. Sumnjive transakcije u vlasništvu LOK-a prva je primijetila i prijavila Agencija za bankarstvo FBiH. Većina tog novca je uplaćivana na račune LOK instituta (direktor bio Ensad Karić op.a.), Unis instituta, Unis promexa, LOK investa, Unis Toursa.

Branioci Ensada Karića – advokati Senka Nožica i Nedim Ademović reagirali su nakon presude Suda u Sarajevu i navoda iz Tužilaštva Kantona Sarajevo o predmetu “Lok”.

U nastavku objavljujemo njihovu reakciju u cijelosti:

„Optužnicom Tužilaštva KS je Ensadu Kariću stavljeno na teret krivična djela Zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo Pranja i pribavljanje sebi imovinske koristi u iznosu od 66.698,05 KM.

U toku suđenja, ispostavilo se da su istražni organi, vještak tužilaštva i postupajući tužilac greškom tvrdili da je naš branjenik Ensad Karić pribavio sebi i jednu marku imovinske koristi, a ne 66.698,05 KM.

U toku suđenja, niti Tužilac niti vještak nisu se ni izviniliEnsadu Kariću zbog ove materijalne greške, već su izmijenili optužnicu i nastavili postupak, ignorišući svu materijalnu dokumentaciju koja jasno ukazuje da Ensad Karić nema nikakvu vezu s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Ova optužnica, zasnovana na greškama, samo je još jedan od mnogobrojnih pokušaja da se Ensad Karić, zbog svog uspješnog angažmana Javnom preduzeću Autoceste FBiH, politički diskredituje, ekonomski uništi, eliminiše kao neovisan menadžer, a njegovi rezultati stave u drugi plan.

Već godinama se Ensad Karić progoni, vrši se njegov odstrjel u javnom prostoru, neosnovano se dovodi u vezu sa aferama, politikama, strankama, korupcijom i krivičnim djelima. Na ovaj način jasno se šalje poruka da bilo koji menadžer može biti uspješan, prije svega, ako je podoban, a da stručnost, profesionalnost i nezavisnost ne igraju nikakvu ulogu“, stoji u reakciji.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com