Bosna i Hercegovina

Zenica ostaje bez grijanja zbog nedostatka uglja na skladištu, rudari i dalje u štrajku

Iz kompanije ArcelorMittal stiglo je obavještenje građanima Zenice da su primorani značajno smanjiti isporuku toplotne energije s velikom izvijesnošću potpunog prekida.

Razlog tome je nedostatak energetskog uglja na ArcelorMittalovom skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od jučer, 9. februara 2021.

“Nadamo se da će Rudnik i Elektroprivreda čim prije riješiti svoje probleme, kako bismo mogli nastaviti sa nesmetanom proizvodnjom toplotne energije”, kazali su iz ArcelorMittala.

Zenički rudari su jučer u prvoj smjeni odbili sići u jamu i obavljati redovne zadatke, a kao razlog su naveli blokadu računa i neisplaćen topli obrok.

Predstavnik rudara u Staroj jami Elvedin Avdić za Klix.ba je kazao kako su urgirali prema Elektroprivredi i nadležnima, ali da deset dana nisu dobili nikakav odgovor.

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januru su bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu 5 miliona KM poreza.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button