Bosna i Hercegovina

Sistemski riješiti problem klizišta u KS donošenjem zakonske regulative

Kuća Samira Petrovića, koja se nalazi u ulici Vladimira Preloga 8, u naselju Buča Potok, ugrožena je zbog klizišta, koje se u posljednje vrijeme proširilo.

Na inicijativu i zahtjev građana Općine Novi Grad, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, ministar privrede Adnan Delić, direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija” Aida Pendek danas su obišli ovaj lokalitet.

Cilj je bio da se uvjere da li je voda, koja je evidentno ugrozila ovaj objekt, došla iz rezervoara Buča Potok II, s obzirom da se kuća nalazi na padinskom djelu grada.

Ministar Hadžiahmetović je konstatovao da voda ne dolazi iz rezervoara, te da je u pitanju problem lokalne prirode, koji se treba rješavati na drugi način.

Poručio je da sva klizišta koja se nalaze u Kantonu Sarajevo treba riješiti sistemski. Naglasio je kako je mnogo tih problema, kao i da je vrlo važno da ih ne rješavaju parcijalno nego integralno.

„Krajnje je vrijeme da se sve ustanove, u čijoj su nadležnosti ovi problemi počnu baviti njima, te donesu zakon o klizištima, na osnovu kojeg će biti definisane precizne procedure i smjernice. Uvijek je bitno znati uzrok klizišta, a to su najčešće podzemne vode, i to bi sve trebalo biti obuhvaćeno novim zakonom“, istakao je ministar Hadžiahmetović.

Predsjedavajući Okerić je naglasio da su na inicijativu građana ovog naselja, a koji su, po njegovim riječima, zahtijevali urgentno postupanje kada je u pitanju ovo aktivno klizište, danas izašli na teren, kako bi ustanovili o čemu se radi.

„Generalno, decentralizacija sistema u KS na neki način omogućava službama da prebacuju odgovornost sa jednih na druge a, nažalost, građani su ti koji snose najveće posljedice“, rekao je.

Dodao je kako je funkcija zakonodavne vlasti da uskladi zakonske propise, sve u cilju rješavanju problema građana Kantona Sarajevo.

Najavio je da će se sutra održati sastanak sa predstavnicima Općine Novi Grad, Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje, kao i resornih ministarstava u čijoj nadležnosti su ovi problemi. Opredjeljenje Vlade je da se donese jedan sistemski zakon koji će pojednostaviti načine tretiranja problematike klizišta u Kantonu, a u kojem trenutno ima oko 850 registrovanih klizišta.

Direktor Hulusić je naveo kako je Zavod za izgradnju KS, kao stručna institucija, dao neke preporuke, kao i da ovaj problem treba što prije sanirati. “Iako ovo klizište izgleda ‘malo’, ono može prouzročiti još veće probleme”, istakao je.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com