Bosna i Hercegovina

Poznata tri kandidata za predsjednika VSTV-a, Sanela Gorušanović-Butigan odustala

Sanela Gorušanović-Butigan, koja je prije dva mjeseca izabrana za privremenu predsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, izjasnila se da ne želi biti kandidatkinja za čelnu poziciju tog krovnog pravosudnog tijela.

Berina Alihodžić, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, predložila je Sanelu Gorušanović-Butigan za predsjednicu, kazavši da je kod nje vidjela strašan entuzijazam.

“Bili smo članovi Podvijeća i pokazala se kao jako principijelna”, kazala je Alihodžić, dodavši da joj se sve svidjelo.

Međutim, Gorušanović-Butigan je istakla da je nakon jučerašnje sjednice definitivno odlučila da se ne želi kandidovati.

Biljana Simeunović, Halil Lagumdžija i Srđan Forca predloženi su na današnjoj sjednici u Sarajevu kao kandidati za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Amila Kunosić je predložila Halila Lagumdžiju, Jadranka Stanišić je predložila Srđana Forcu a Biljana Simeunović je predložila samu sebe.

Na nedavnoj sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanela Gorušanović-Butigan ocijenila je da stanje u pravosuđu nije zadovoljavajuće.

Kao zabrinjavajuće je navela nizak procenat procesuiranih krivičnih djela iz korupcije visokog i srednjeg nivoa, privrednog kriminala i ratnih zločina. Smatra da postupci pred sudovima traju predugo.

Gorušanović-Butigan je napomenula da je napravljen reformski program VSTV-a za period od 2021. do 2023. godine, a njime su kao prioriteti utvrđeni kvalitetniji i efikasniji rad u borbi protiv korupcije, jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje s vanjskim faktorima, te integritet pravosuđa i nosilaca funkcija u pravosuđu.

Govoreći o izmjenama Zakona o VSTV-u poručila je da očekuje njegovu hitnu izmjenu koja bi se prije svega trebala odnositi, kako je navela, na odgovornost i mogućnost razrješenja funkcija članova Vijeća, kao i na sukob interesa članova ove institucije.

Mišljenja je da ne treba razdvajati sudsko i tužilačko vijeće, već da u okviru jedinstvene institucije treba formirati Podvijeće sudija i Podvijeće tužilaca.

Komentrišući usvajanje kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija naglasila je da je riječ o značajnom koraku koji omogućava da rad sudija i tužilaca bude kvalitetnije ocjenjivan.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com