Bosna i Hercegovina

Poslodavci u FBiH predstavili rezultate projekta “Poslovanje bez korupcije”

Udruženje poslodavaca FBiH danas je u Sarajevu predstavilo rezultate projekta "Poslovanje bez korupcije", koji se realizira u okviru krovnog projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije".

Projekt provode Centar civilnih inicijativa, kao glavni implementator, Transparency International u BiH i Centar za razvoj medija kao partner u pojektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodnu saradnju i razvoj USAID.

Husein Al-Baldawi, kordinator projekta “Poslovanje bez korupcije”, prestavio je dosadašnje rezultate projekta.

“Cilj projekta je doprinjeti smanjenju prostora za koruptivne radnje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, ali i izloženost samih poslodavaca korupciji. Projektne aktivnosti, koje su dosad realizirane i planirane za naredni period od godinu dana, odnose se na izmjenu dosadašnjih legislativa koje na neki način utječu na korupciju. Potom potrebno je uspostavljanje javnih registara, web platforme za prijavu korupcije te pružiti pravnu pomoć našim članicama”, kazao je.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Udruženje poslodavaca sprovelo je prvu od tri planirane ankete o pericepciji, modalitetima i učestalosti korupcije u realnom sektoru.

“Na uzorku od 102 poslovna subjekta iz deset sektora u Federaciji BiH došli smo do realne slike o korupciji koja se javlja u interakciji javnog i privatnog sektora. Samo istraživanje usmjereno je na oblike korupcije, njenu učestalost, prijavljivanje korupcije od strane subjekata, kao i pericepciju zakonskog okvira u FBiH”, dodao je.

Nastavlja da korupcija kao prepreka u poslovanju vrlo je važan problem za 89 posto ispitanika, a osam posto smatra da je važan problem, a samo dva posto ispitanika korupciju je identifikovalo kao manje važanu.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

“Ovakvi podaci jasno ukazuju na duboku ukorijenjenost korupcije u realnom sektoru, što se u konačnici odražava na samo poslovanje, jer korupcija predstavlja veliku prepreku u poslovanju. Podaci jasno pokazuju na probleme sa brojnim i dugotrajnim birokratskim procedurama, postupkom izvođenja inspekcijskog nadzora itd.”, naglašava.

Zaključeno je da je korupcija, s kojom se sureću poslodavci u FBiH, čest problem i kao takav predstavlja veliku prepreku u poslovanju i ekonomskom razvoju. Korupcija je prisutna u svim porama društva tako i u ekonomskoj sferi i njeno prijavljivanje je na nedopustivo niskoj razini.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com