Bosna i Hercegovina

Komšić i Field o budućnosti NATO integracija Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda.

U srdačnom i otvorenom razgovoru razmijenjena su mišljenja o budućnosti NATO integracija Bosne i Hercegovine, u okviru ranije usvojenog Programa reformi.

Ambasador Field je posebno istakao da je stav Velike Britanije ostao isti po pitanju ostanka i funkcioniranja OHR-a u Bosni i Hercegovini, kao važnog multilateralnog instrumenta međunarodne zajednice.

Razgovarano je o ekonomskim pitanjima, posebno o zainteresiranosti Velike Britanije za ulaganje u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, na čemu je Komšić izrazio zahvalnost i ponudio pomoć kako bi se aktivnosti u vezi s ekonomskim odnosima dodatno osnažile.

Posebno je bilo riječi i o sačinjavanju Trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, na kojem trenutno rade nadležna ministarstva iz obje zemlje.

Sa svoje strane, Komšić je informisao ambasadora Fielda o aktivnostima njegovog kabineta na sačinjavanju seta zakona kojim se ispunjavaju pojedini elementi iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao što je prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zatim novi Zakon o javnim nabavkama BiH i paket od tri zakona o reformi pravosuđa, kojima bi se obavila reforma VSTV-a, u skladu s Mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button