Bosna i Hercegovina

Haris Pašović: Nemoguće je izraziti dimenziju uspjeha filma “Quo Vadis, Aida”

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić ušao je u uži krug od 15 ostvarenja za nagradu Oscar, koju dodjeljuje Akademija za filmsku umjetnost i nauku. Tim povodom oglasio se i bh. reditelj Haris Pašović.

Bh. reditelj je na svom Facebook profilu kazao da je nominacija toliko ogromna za film iz jedne male i siromašne zemlje, da je jednostavno nemoguće izraziti dimenziju tog uspjeha.

“Oscar – uži izbor za nominaciju za ‘Quo Vadis, Aida?’! Od više od 90 filmova iz cijelog svijeta, 15 se kvalifikovalo za naredni krug u kojem će 5 biti nominovano. Jasmila Žbanić, rediteljica, i Damir Ibrahimović, producent, su šampioni srca. To su ljudi koji svakom svojom porom dišu film, koji su posvećeni izvan opisivog i koji su veliki majstori svog posla. Jasna Đurićić, čija gluma u ovom filmu ulazi direktno u krvotok gledalaca, predvodi izvrsne glumce, a Christine A. Mayer, brilijantna direktorica fotografije, predvodi izvrsnu umjetničku ekipu ove filmske epopeje o Srebrenici”, naveo je.

Nakon liste na kojoj su bila 93 kandidata film rediteljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida” ušao je užu listu nominacija za Oscara koju čini 15 filmova.

Nominacije za 93. dodjelu Oscara bit će objavljene 15. marta 2021. godine. Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila 2021. godine, a bit će praćena uživo širom svijeta.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com