Bosna i Hercegovina

Dom naroda o izmjenama Zakona o strancima

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, koji je podnijela Centralna izborna komisija BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku.

Predložena izmjena i dopuna Zakona o strancima, koju je u januaru usvojio Predstavnički dom, ima za cilj da putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.

Finansijsko poslovanje

Delegati bi trebalo da razmatraju i zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Dom naroda državnog parlamenta trebao bi razmatrati i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Digitalizacija TV signala u BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH te Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH“.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, koji je podnijela Centralna izborna komisija BiH.

Imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda.

Predviđeno je i imenovanje zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Ratifikacija sporazuma

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zaključka Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH kojim se predlaže Domu naroda da od Centralne izborne komisije BiH zatraži Informaciju o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine, uključujući i provođenje Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, u roku od 30 dana od prijema zaključka.

Delegati bi trebali razmatrati i nekoliko delegatskih inicijativa, te dati saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button