Bosna i Hercegovina

Protesti policajaca u Banjoj Luci: Nezadovoljni uslovima kojima su diskriminisani

Službenici policijskih agencija BiH sa prebivalištem u RS-u se se okupili ispred Narodne skupštine u Banjoj Luci.

Nezadovoljni su uslovima penzionisanja kojima su diskriminisani u odnosu na njihove kolege iz Federacije BiH, kako piše Buka.

Riječ je o policijskim službenicima iz RS-a koji su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Problem je nastao, kako navode nezadovoljni službenici, zbog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS, odnosno jednom njegovom članu.

Izmjenom člana 39. ovog zakona u kojem bi stajala odredba da se “poseban staž računa samo na lični zahtjev lica kojem je (staž) rješenjem Fonda upisan u evidenciju” i uredbom Vlade RS kojom bi Fondu PIO bilo naloženo da se “pravo na petogodišnji prosjek prilikom odlaska u penziju priznaje svim policijskim službenicima koji svoje doprinose uplaćuju u Fond PIO RS.”

Policijski službenici su krajem januara uputili zahtjev da se ovaj problem uvrsti na dnevni red neke od narednih sjednica NSRS.

Podsjećaju da je Vlada FBiH na isti način riješila problem svojih policijskih službenika i uredbom je obavezala Fond PIO u FBiH da se za sve policijske službenike koji doprinose uplaćuju u Fond PIO FBiH primjenjuje pravo na obračun petogodišnjeg prosjeka prilikom odlaska u penziju.

 

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button