Bosna i Hercegovina

OSCE, OHR, Delegacija EU i ambasade: Ponovite prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara

Misija OSCE-a u BiH, Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik u BiH, ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i OHR uputili su zajedničku izjavu o Gradskom vijeću Grada Mostara.

Istakli su da je novoizabrano Gradsko vijeće 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem, te da je ta odluka u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem.

“Pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona. Pozivamo sve gradske vijećnike da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara”, stoji u zajedničkoj.

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je izdao preporuku o načinu glasanja za gradonačelnika Mostara kazavši da procedura izbora mora biti tajna. Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za sutra

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button