Bosna i Hercegovina

Optuženik i direktor: Osman Mehmedagić iduće sedmice ostaje bez pristupa tajnim podacima

irektor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica iduće sedmice ostat će bez sigurnosne dozvole i više neće imati pristup tajnim podacima, piše PRESS.

Petogodišnja sigurnosna dozvola koja je izdata Osmanu Mehmedagiću isteći će 18. februar 2021. godine i ona prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH ne smije biti produžena s obzirom na to da se protiv Mehmedagića vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH ranije je informisalo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) o tome da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića, a što predstavlja sigurnosnu smetnju prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH.

Tegeltija je u novembru 2020. godine obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH da je povrijeđen član 57. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru Osmanu Mehmedagiću.

Međutim, do danas proces oduzimanja sigurnosne dozvole direktoru OSA BiH nije okončan i on bez ikakvih posljedica pristupa tajnim podacima. S pravom se postavlja pitanje ko je u lancu odgovornosti zakazao i kako se BiH dovela u situaciju da čovjek s potvrđenom optužnicom za zloupotrebu položaja i ovlasti ima pristup državnim tajnama.

Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH je jasan. Osmanu Mehmedagiću ne može biti produžena sigurnosna dozvola, a svako drugačije postupanje tj. izdavanje sigurnosne dozvole optuženiku predstavljalo bi teško kršenje Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, ali i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Podsjećanja radi, Mehmedagić je zajedno s Muhamedom Pekićem optužen zbog nezakonitog izuzimanja snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošta, a sve kako bi utvrdio identitet anonimnog podnositelja krivične prijave protiv njega.

Mehmedagić je predmet istrage i zbog falsifikovanja fakultetskih diploma, a koje je proglasio državnom tajnom. Sumnja se da je s lažnim diplomama godinama obnašao značajne funkcije u OSA BiH i na taj način nezakonito dobijao visoke plaće iz budžeta institucija BiH.

Finansijska istraga koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokazala je također da su navodi iz anonimne krivične prijave, koju je Mehmedagić nazvao lažnom i zbog koje je nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera, istiniti. Na osnovu anonimne prijave istražitelji su došli do informacija o kupovini kuće gotovim novcem, ali i kupovini automobila od Asima Sarajlića također gotovim novcem. Trenutno se provjerava odakle Osmanu Mehmedagić toliki novac u gotovini te da li je eventualno došlo do počinjenja krivičnog djela pranje novca.

Zanimljivo je i da je istraga, pored navedenih činjenica, potvrdila između ostalog navode o tome da je Muhamed Pekić kupio stan vrijedan 300 hiljada KM od čega je 100 hiljada KM platio gotovim novcem, da Pekić godinu dana nije podizao platu s računa, ali i da je Osman Mehmedagić zaposlio sina ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) u OSA BiH nakon čega je Turković počela insistirati da se Mehmedagić reizabere za direktora OSA BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button