Svijet

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio veći uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH

Kineski predsjednik Xi Jinping zahvalio se danas na samitu "17 plus jedan" predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, istakavši da su odnosi dvije zemlje unaprijeđeni i da Kina planira uvoziti još više poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

“Ohrabrujemo vas da više promovišete vaše proizvode i da iskoristite mogućnosti prisustva na kineskom tržištu, i da ostanemo u kontaktu u vezi sa uvozom poljoprivrednih i ostalih proizvoda iz vaše zemlje da bismo to sve zajedno unaprijedili”, rekao je Xi na samitu nakon Dodikovog obraćanja.

Xi je zahvalio Dodiku što je govorio o izgradnji društvo sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, produbljivanju mulilateralizma i za čestitke povodom 100 godina od osniva Komunističke partije Kine i za iskorijenjavanje siromaštva.

“BiH je dio ove saradnje”, naglasio je Xi.

 

On je podsjetio da je Termoelektrana u Stanarima pomogla da se unaprijedi razvoj društva.

“Unaprijedili smo veze naše dvije zemlje i uspjeli za obje zemlje obezbijediti određene rezultate, tako da vjerujem da će ova saradnja stvoriti još mogućnosti za prijateljsku i još veću saradnju naše dvije zemlje”, naglasio je kineski lider.

Prema njegovim riječima, samit “17 plus jedan” predstavlja saradnju ravnopavnih partnera, bez obzira na veličinu zemalja – postoje obimne konsultacije, zajednički doprinosi i korist koja se dijeli.

Na video-konferenciji, koju je danas otvorio kineski predsjednik Xi Jingping, obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na samitu su učestvovali lideri i visoki predstavnici zemalja Centralne i Istočne Evrope i predstavnici posmatrača saradnje Kina i ovog dijela Evope.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button