Bosna i Hercegovina

Da li Vijeće ministara povećava plate: Vjekoslav Bevanda objasnio o čemu se radi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 8. februara 2021. godine razmatrao je Nacrt budžeta i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, a u okviru ove tačke i Prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Naime, prema riječima Ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande planirano je povećanje osnovice za obračun plata za 4,5 posto što će uticati na povećanje rashoda za bruto plate i naknade za 2021. godinu, navodi Akta.ba.

“Sam tok rasprave i svega ostalog danas je bio dosta korektan i konkretan, a ja, kao predlagatelj nacrta, sam se usaglasio da damo još vremena primjedbama koje su bile. Planirano je vraćanje osnovice na 498 KM, što je otprilike za 4,5 posto više nego što je trenutna osnovica, ali to ne znači povećanje, budući da je do 2012. godine smanjivana dva puta pa smo se sada vratili na osnovicu iz te godine“, rekao je Bevanda.

Ipak, izjašnjenje je odgođeno za narednu sedmicu i bit će razmatrano uz nacrt budžeta.

Podsjećamo, mjera smanjenja visine osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine bila je posljedica smanjenih javnih prihoda uzrokovanih globalnom finansijsko-ekonomskom krizom koja je konačno uticala na smanjenje ekonomske aktivnosti i konsolidovanih javnih prihoda Bosne i Hercegovine.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button