Bosna i Hercegovina

Ko će presjeći „mostarski čvor“

Borba SDA i Bh. bloka u Mostaru: Između izbora gradonačelnika i izlaznih strategija

Iza oblaka dima obično se krije jednostavna suština, tako je i u Mostaru, gradu složene strukture i još složenije političke arhitekture. Mostar je već neko vrijeme glavna politička tema u našoj zemlji, a kulminacija bi mogla biti sutra na nastavku izbora gradonačelnika.

Svjedoci smo pravog političkog rata između Koalicije za Mostar i Bh. bloka, puca se iz svih oružja, oglašavaju se i oni od kojih to niko nije ni očekivao, a posve anonimni vijećnici postaju medijske zvijezde. Mostar, a u suštini odnos dva bloka koja su lagano pobjegla od imenovanja probosanskim, teme su oštrih stavova političkih lidera koji nemaju ni organizacije u Hercegovini, a Mostar pamte po vrućini koja ih zapahne kad se pri povratku s mora zaustave na pola puta do Sarajeva.

U toj kakofoniji stavova, prozivanja, ultimatuma i prijetnji, javnosti bježe neke osnovne premise, bazne činjenice ili konstrukcija suštine političkih odnosa u gradu na Neretvi.

Novi gradonačelnik Mostara i nasljednik skoro vječnog Ljube Bešlića bit će HDZ-ov Mario Kordić, to je sigurna oklada. HDZ ima najviše ruku u Gradskom vijeću (13), ali i da ih nema nekako bi ih imao, to nas uči historija – učiteljica života. Tu je i od ranije zapečaćena podrška SNSD-a (1) te preko HNS-a eutanizirana opozicija kad su nacionalna pitanja u igri, a izbor gradonačelnika Mostara može se podvesti pod to.

HDZ je u izbor Ljube Bešilića prije 12 godina ušao s dvostruko manje vijećnika (7) da bi izvojevao pobjedu protiv SDA, koja je tada imala jednog vijećnika više nego što sada ima heterogena Koalicija za Mostar (11).

Stav opozicije, onda SDP-a, sada Bh. bloka, je bio sličan – bit ćemo suzdržani, što ni tada, a ni sada neće biti u potpunosti implementirano, ali najvjerovatnije je dovoljno da politički cilj rušenja HDZ-a ne bude ostvaren.

Od onog momenta kad je Boška Ćavar iz Naše stranke kazala kako neće glasati za Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar, kojeg, zanimljivo je, nikad ne pominju bez prefiksa doktor, svima je jasno da je priča o gradonačelniku koji nije HDZ-ov pala na nivo statističke greške. Zanimljivo je kako se to poklapa i s odlukom Salema Marića (SDA) da odustane od mandata u Federalnom parlamentu i osvježi svoje ambicije da postane predsjedavajući Gradskog vijeća.

Za bolje poznavatelje prilika u Mostaru je i ranije bilo jasno kako Koalicija za Mostar neće podržati Irmu Baraliju, ona neće podržati njihovog kandidata, nju neće podržati Prva mostarska partija (PMP)…, i sve se svodi na jedno – kako iz izbora izaći s najmanjom mogućom političkom štetom.

Izlazna strategija u ovom slučaju svodi se na agresivne napade na političke protivnike koje optužuju ili za nacionalnu izdaju ili za saučesnišvo u kriminalu koji HDZ već decenijama provodi u Mostaru. Priče o Srbinu koji je izdao Bošnjake, nepotrebni i ishitreni stavovi vjerskih zajednica, gomila govornika bez povoda samo pomažu da se digne što veća prašina. A u prašini nestaju tragovi.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com