Bosna i Hercegovina

Zovko: Borba protiv raka jedan je od glavnih zdravstvenih prioriteta Evropske unije

Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka Evropska komisija predstavila je plan borbe protiv raka koji obuhvata novi pristup Evropske Unije prema sprječavanju, otkrivanju, liječenju i tretiranju raka uz uporabu novih tehnologija, istraživanja i inovacija.

Novi pristupi obuhvataju programe poput EU za zdravlje, Obzor Europa i Digitalna Europa s budžetom od četiri milijarde eura i korištenjem mjera koje će se poduzimati u brojnim područjima politika na nivou Evropske unije.

Zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica MEP Lung Health Group, skupine zastupnika za zdravlje pluća, Željana Zovko pozdravila je donošenje ovog neophodnog plana koji je još jedan dokaz kako je borba protiv raka jedan od glavnih zdravstvenih prioriteta Evropske unije.

“U Evropskoj uniji je u 2020. godini od raka umrlo 1,3 miliona ljudi, a kod više od 2,7 miliona ljudi je dijagnosticiran rak. Jedan od ključnih prioriteta ovog plana, ali i našeg kluba zastupnika EPP-a je smanjiti razlike u tretiranju raka u državama članicama i poboljšati prevenciju, dijagnosticiranje, liječenje i kvalitetu života onkoloških pacijenata, a što ćemo ovim planom i zajedničkom saradnjom i postići”, kazala je Zovko.

Zovko je također naglasila važnost Svjetskog dana borbe protiv raka koji se danas obilježava s ciljem povećanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka, ali i podrške onima koji su uspjeli pobijediti u borbi s ovim vodećim uzročnikom smrti kod naših građana.

“Kao potpredsjednica skupine zastupnika za zdravlje pluća, dodatno želim upozoriti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka, posebno raka pluća koji je jedan od glavnih i najrasprostranjenijih oblika raka u Evropskoj uniji. Pravovremenim testiranjem može se spriječiti više od 40 posto slučajeva. Evropski plan za borbu protiv raka naš je zajednički uspjeh kojim ćemo osigurati bolju zdravstvenu zaštitu i jednake prilike za sve naše građane”, zaključila je zastupnica Zovko.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button